Uykusuzluk bir hastalıktır

Uykusuzluk bir hastalıktır  Uykusuzluğun birçok kez geçici bir durum olmadığı, bir tür hastalık olduğunu söyleyen uzmanlar, bundan kurtulmak için bakın neler öneriyorlar.

Uykusuzluğun birçok kez geçici bir durum olmadığı, bir tür hastalık olduğu bildirildi.

Yeterince uyumamak ve iyi uyuyamamak insanı yoruyor. Günlük yaşam stresi ya da iş saatlerindeki değişiklik uykusuzluğa ve uyku düzeninin bozulmasına neden olurken, ilaç veya psikoterapilerle tekrar eski uyku düzenine kavuşulabiliyor. Çoğu kişi uyku bozuklukları sorunu olduğunun farkına varmadan yıllarca uykusuz geceler geçirerek, uyku bozukluğuyla yaşamak zorunda kalabiliyor. Uykuya dalmakta sıkıntı yaşayanlar için uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor:

"- Işık veya ses uyumayı güçleştirir. Seslerden etkilenen hassas biriyseniz, kulağınıza kulak tıkacı takabilirsiniz. Işık konusunda hassassanız perdelerinizi sıkıca kapatın veya göz maskesi kullanın. Gece çok ihtiyaç duymadıkça ışığı açmayın. Bunun yerine küçük gece lambaları kullanın.

- Yatmadan en az 2 saat önce ağır yemek yemeyin. Eğer acıkırsanız bir bardak süt ya da hafif bir yemek tercih edebilirsiniz. Süt, aminoasit içerdiği için uyumaya yardımcı olur.

- Stres hormonlarınızı azaltmak için gün içinde egzersiz yapabilirsiniz ancak yatmadan en az 3 saat önce ağır, zor hareketler yapmayın. Düzenli egzersiz daha derin uyumanızı sağlar.

- Öğleden sonra geç bir saatte şekerleme yapmayın ve her zaman aynı saatte yatağa girin. Eğer şekerleme ihtiyacı duyuyorsanız, uyandıktan 8 saat sonra 10-15 dakikalık bir şekerleme yapabilirsiniz.

- Yatağa gitmeden bir saat önce zihnin dinlenmesi için her tür konuda düşünmeyi veya çalışmayı bırakın. Yatma zamanında üzüntülerden veya sizi üzebilecek şeylerden uzak durun. Yatakta duygusal konuları tartışmayın.

- Yatak odanızda evcil hayvanlarınızın kalmaması düşünülebilir. Hayvanınızla uyumak, eğer alerjiniz varsa uykusuzluğa neden olabilir. Ayrıca, onun yatağın etrafında dolaşması da sizi uykusuz bırakabilir.

- Yatak odanızın iyi havalandırıldığından veya sıcaklığının uyumaya uygun olduğundan emin olun.

- Yatak odası sadece uyumak ve seks içindir. Uyuyamıyorsanız veya gecenin yarısında uyanıyorsanız başka bir odaya gidin ve kitap okuyun veya uykunuz gelinceye kadar TV izleyin.

- Kaslarınız gerginse bu gibi durumlarda yapılabilecek rahatlama tekniklerini öğrenerek, yatakta uygulayabilirsiniz.

- Gece yatmadan önce sigara içmemeye çalışın. Nikotin uyarıcı olduğu için geç yatma veya gece yarısı uyanma gibi sonuçlara neden olabilir.

- Kafeinli içecekleri yatma saatinden en az 4-6 saat önce için. Kola, çay, kahve, çikolata gibi gıdalarda bulunan kafein uyarıcı etki etmektedir. Kafein miktarını azaltmak, içmeyi bırakmak baş ağrısı gibi semptomlara neden olabilir.

- Alkol bir sakinleştiricidir ve derin uyumayı sağlayabilir. Sonradan ortaya çıkabilecek metabolizma kaynaklı sorunlar nedeniyle uykusuzluk sorunları yaşanabilir."

Uzmanlar, bu öneriler uygulandığı halde uyku sorununun devam etmesi halinde ise bir uzmana başvurmayı tavsiye ediyor.

KAYNAK: //www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/9686550.asp?gid=245&sz=15613


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Ağustos 2008

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.