VARİSLER NEDEN ARTAR


Anneyizbiz

Hamilelik özel bir dönemdir. Gebelikte varisler büyük bir çoğunlukla bacaklarda meydana gelir.


Hamilelik özel bir dönemdir. Anne adayları herkesin bildiği gibi mide bulantıları, baş dönmeleri, ağrılar, uykusuzluk, yorgunluk ve kramplar gibi sorunlarla karşılaşırlar. Hamilelik birçok problemin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Dayanılmaz ağrılara, hayati riski olan pıhtı oluşma ihtimali ve tabi ki keyifsiz, estetik olmayan görüntülere neden olan varis de bunlardan biridir. Hamilelikte varisler büyük bir çoğunlukla bacaklarda meydana gelir.

VARİS NASIL OLUŞUR?

•Aşırı kilo artışı

•Hormon salgıları ve bu salgıların kaslar üzerindeki genişletici etkisi

•Hamileliğin, bacaktan gelen toplardamar üzerindeki basıncı

•Hamilelikte oluşan vücuttaki kan artışının bacaklarda toplanması

•Vücut bağ yapısının esneklik ve elastiklik özelliğinin genetik olarak fazla olması

Uzmanlar hamileliğin varis oluşmasını kolaylaştırdığını çünkü gebelikte bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan hacmi belirgin bir biçimde arttığını belirtmektedirler. Bu yüzden damarlarda çok fazla kan bulunur ve özellikle bacak damarlarında kan miktarının artmasına neden olur.

Çoğunlukla ilk hamilelik esnasında ortaya çıkan varisler, her hamilelikle ortaya çıkıp önceki hamileliğe göre daha şiddetli olabilir.

Ailesinde varis öyküsü olan anne adaylarında varisler daha sıklıkla görülür. Bacaklarda ağrı, kramp, yanma, sızı ve şişkinlik varsa, damarlar belirginleşmeye başladıysa, ailede varis öyküsü varsa, iş yerinde sürekli ayakta kalınıyorsa, kesinlikle doktora gidilmelidir.

VARİSİ ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER


•Hareket etmek, özellikle sabah ve akşam yapılan yürüyüşler, yüzme, bisiklet gibi bacak baldır kaslarının aktif olarak kullanıldığı sporlar yapmak hamilelikte ortaya çıkan varisin gelişimini azaltır.

•Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde aşırı kilo almamaya özen gösterilmelidir.

•Uzun süre oturmak, ayakta sabit durmak, baldır kaslarının işlevselliğini etkilediği için her ikisi de uzmanlarca tavsiye edilmez.

•Bol ve rahat giysiler giyilmelidir.

•Yüksek topuklu ayakkabı ve terlik giymeyin, topuk yüksekliği baldır kas pompa fonksiyonunu olumsuz etkiler.

Bu konuda özellikle son dönemlerde hamileler için özel olarak tasarlanmış “Shuma” tipi hamile terlikleri kullanılması önerilmeye başlanmıştır. “Shuma” tipi hamile terliklerinin, patentli “Alçak topuk, yüksek burun” tasarımı ile vücudun ağırlık merkezini dengeleyip ve vücut alt bölgelerindeki değişen dolaşımı düzenleyici etkisi olduğu ifade edilmektedir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.