YASAĞA UYUM SAĞLANDI
A.A
19 Temmuz 2009'da kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan 4207 sayılı kanuna şu an yüzde 95,3 oranında uyum sağlandı.
Sağlık Bakanlığı Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Hüseyin İlter İlter, Antakya Ottoman Otel'de düzenlenen “İl Denetim Faaliyetleri Değerlendirme Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, kapalı alanlarda sigara içilmemesi uygulamasının meyvelerini vermeye başladığını kaydetti.
Sağlıklı bir neslin yetişmesi için sigara içilmesini önlemeye çalıştıklarını ifade eden İlter, şöyle konuştu:
“19 Temmuz 2009'da çıkarılan ve kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan 4207 sayılı yasaya şu an yüzde 95,3 oranında bir uyum var. Artık Türkiye'nin hava sahası dumansız hava sahası olmaya başladı. Yasa kapsamında, oluşturulan ekiplerimiz kapalı alanlarda sürekli denetim yapıyor. 2 bin 503 ekibimiz 19 Temmuz 2009 tarihinden bu güne kadar 7 bin 646 denetim elemanıyla birlikte sürekli denetim yaptı. Sigara yasağı kapsamında yapılan 702 bin denetimde 5,5 milyon TL ceza kesildi. 33 bin 327 tutanak tutuldu. Sigara satış rakamları da yüzde 20 oranında azaldı.”
İlter, sigarayla mücadele kapsamında 180 adet olan sigara bırakma polikliniklerinin sayısının arttırılması ve her ile açılması gerektiğini söyledi.
SİGARA BIRAKMA HATTI
Hüseyin İlter, 19 Temmuzda “Sigara Bırakma Hattı”nı hizmete açmayı planladıklarını, bu konuda çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Hatta ilk başta 16 personel ve 1 hekimin görev alacağını belirten İlter, “Bu konuda personel ve hat temini çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca personele sigarayla ilgili eğitim verilecek. Hedefimiz 19 Temmuz tarihinde bu hattı kullanıma açabilmek” dedi.
Sigara bırakmak isteyen vatandaşların bu hattan destek alabileceklerini ifade eden İlter, hatta çalışan personelin sigara bırakmak isteyenleri uygun yerlere yönlendirebileceğini anlattı.
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak da, sigara kullanım oranının her geçen gün biraz daha azaldığını, vergilerin yüzde 75 oranında arttırılmasının da buna destek olduğunu söyledi.
Yaptıkları araştırmada, 2010 yılının ilk çeyreğinde 2008 yılının aynı dönemine oranla 258 milyon paket daha az sigara içildiğinin saptandığını bildiren Irmak, bu rakamın her geçen gün biraz daha azalması için çalıştıklarını kaydetti.
İki gün sürecek toplantıya, 81 ilden denetim faaliyetleri kapsamında çalışan sağlık personeli katıldı.
Paylaş