YAŞLI BAKIMI RUHSAL SORUNLARI ARTTIRIYOR

Ailesinde bakıma muhtaç yaşlısı bulunanların daha çok ruhsal ve bedensel sorunla karşılaştıkları ortaya çıktı.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Tufan, tarafından hazırlanan Türkiye Gerontoloji Atlası araştırması kapsamında ailelerle yapılan görüşmeler, bakıma muhtaç yaşlısı bulunan ailelerdeki, psikolojik, sosyal, bedensel ve ekonomik sorunların ağırlığını ortaya koydu. Araştırma kapsamında bakıma muhtaç yaşlısı bulunan 543 aile ve bu durumda olmayan 2 bin 957 aile ile görüşüldü.

Yapılan araştırmaya göre, bakıma muhtaç yaşlısı bulunan aileler, diğerlerine göre 5,7 kat fazla ruhsal sorunla karşı karşıya kalırken, sosyal çevreden 4 kat daha fazla soyutlanıyor. Bakıma muhtaç yaşlısına bakan bireylerde 4,2 kat fazla bedensel rahatsızlıkları bulunuyor ve diğer ailelere göre 2,4 kat daha fazla ekonomik baskıyla karşı karşıya kalıyor. Araştırma sonucuna göre iki gruptaki ailelerin gelecek beklentileri de birbirlerinden farklılıklar gösteriyor. Bakıma muhtaç yaşlısı bulunan bireylerin yüzde 82'si geleceğe karamsar bakarken, diğer grupta geleceğe karamsar bakanların oranı yüzde 27'de kalıyor.

PROFESYONEL YARDIM ALAMIYOR

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Tufan, bakıma muhtaç yaşlıların pek azının profesyonel bakımdan yararlandığına dikkati çekti. Yaşlı bakımını üstlenen aile fertlerinin kimi zaman işinden ayrılmak zorunda kaldığını, kimi zaman sosyal ilişkilerini aksattığını, hatta kopardığını dile getiren Tufan, “Bakım görevi nedeniyle yorgunluk, sırt ağrıları, bedensel hastalıklara yakalanma riski artıyor” dedi.

Bakım masraflarının aile tarafından karşılanmasının aileyi yoksulluk riskiyle karşı karşıya getirdiğini ifade eden Tufan, “Bütün bu baskıların bir araya gelmesi, bakıcı aile fertlerinde ruhsal baskıları artırıyor. Kendi yaşlılıkları tehlikeye giriyor, çalışma yaşamından ayrılmak zorunda kalanların emeklilikleri tehlikeye giriyor” diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Ekim 2008

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.