YAŞLILIKTA DİNÇ OLMANIN SIRRI
netdoctor.com - Çeviri: Ayda Çayır/ NP GRUP
California Üniversitesi'nden araştırmacılar yaşları 70 ila 79 arasında değişen, 2,500 kişiyi sekiz yıl süreyle takip ettiler. Yaşam tarzları ile bilişsel fonksiyonlar arasındaki bağlantıları incelediler.
Katılımcıların %53'ünde bilişsel becerilerde yaşa bağlı normal bir gerileme görülürken, %16'sında majör bir düşüş saptandı.
Haftada en az bir kez orta-ağır düzeyde egzersiz yapanların yapmayanlara göre bilişsel fonksiyonlarını koruma olasılıkları %30 daha fazla idi. Lise eğitimi almış olmak yaşlılıkta zeki kalma ihtimalini üç kat arttırırken, sigara içmemek iki kat arttırdı.
Aktif veya gönüllü olarak çalışmaya devam eden veya bir başkasıyla yaşamını sürdüren kişilerin seksenli yaşlarına kadar bilişsel fonksiyonlarını devam ettirme ihtimalleri %24 daha fazla idi.
Çalışmanın yazarlarından Dr Alexandra Fiocco Neurology dergisine yaptığı açıklamada, sigara ve egzersiz gibi alışkanlıkların modifiye edilebilir olduğuna dikkat çekti. Araştırma bulguları demansı önleyici veya yavaşlatıcı stratejiler geliştirmek açısından da oldukça faydalı. Nitekim 65'ten sonra yirmi kişiden birinde ve 85'i geçtikten sonra altı kişiden birinde belli ölçülerde demans görülüyor.
Paylaş