YASTIK SEÇİMİ ÖNEMLİ
A.A
Uygun pozisyonda yatmamak ve uygun olmayan bir yastık seçimi, baş ağrısı, horlama gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, uygun pozisyonda yatmamak ve uygun olmayan bir yastık seçiminin, baş ağrısı, kaslarda tutulma, horlama, uyku sırasında zaman zaman nefes alamama gibi bazen ciddi sorunlara yol açan şikayetleri ortaya çıkarabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Yorulmaz, hayatın üçte birinin yatak odasında geçirildiğini, bu nedenle kullanılan yatağın ve yastığın sağlıklı olmasının, uykunun da sağlıklı ve dinlendirici olmasını sağlayacağını söyledi.
Prof. Dr. Yorulmaz, bel kemiği uygun yapıda ya da uygun pozisyonda olmadığında aralardaki sinirlerin sıkışarak gittiği organlarda ağrı, uyuşma, sertleşme gibi sorunlara neden olabildiğini kaydetti.
Uyku sırasında uygun pozisyonda yatmanın bu nedenle çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, şöyle dedi:
"Uygun pozisyonda yatmamak ve uygun olmayan bir yastık seçimi, baş ağrısı, kaslarda tutulma, horlama, uyku sırasında nefes alamama gibi bazen ciddi sorunlara yol açan şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bunun dışında farkında olmadan uykuda üstümüzü açarak yorganın dışındaki soğuğun etkisine de daha fazla maruz kalabilmekteyiz."
Uygun bir yastıkla sırtüstü yatmanın, vücudun yatağa ve yastığa yaptığı basıncın dağılımı, sinir ve damarların durumu, kan dolaşımı ve kalbin çalışması ile akciğerlerin rahat soluk alıp vermesi açısından en uygun pozisyon olarak tanımlandığını ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, bu durumda uykuda pozisyon değiştirmenin de daha az olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Yorulmaz, bunun da stresi azaltan bir etken olarak sabahları dinlenmiş olarak yataktan kalkmayı sağladığını, sağlıklı yastık kullanımının aynı zamanda kişide var olan sırt, bel, ense, kol, omuz, baş ağrılarını, tutulmalarını, uyuşmalarını ve horlamayı da iyileştirdiğine dikkati çekti söyledi.
"Boyun fıtığı, gastroözofagial reflü, KOAH, kalp yetmezliği gibi hastalıklarda yüksek yastıkta yatmak şikayetleri hafifletir" diyen Prof. Dr. Yorulmaz, şöyle devam etti:
"Yan ya da yüzükoyun pozisyonda yatıldığında, yatağa temas eden tarafa vücudun ağırlığı yüklenmekte ve o taraf daha fazla yük taşımak zorunda kalmaktadır. Sonuçta da organ, kas, kemik, damar ve sinirler daha fazla basınca maruz kalmakta, bunun sonucunda da ağrı, uyuşma, keçeleşme daha sık ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu yatılan taraftaki sıcaklık ve buna bağlı olarak terleme de daha fazla olmakta, üstümüz açıldığında maruz kalınan soğuk ile kas eklem şikayetleri de daha fazla olmaktadır. Bu sorunlara karşı vücudu korumak için, daha fazla ve sık pozisyon değiştirmek durumunda kalan vücut, uykuda yeterince dinlenememektedir."
YASTIKLAR KİŞİYE ÖZEL OLMALIDIR
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, günün en kritik saatlerinin paylaşıldığı yastığın sağlık açısından en önemli eşyalardan biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Yastık uygun büyüklükte, yükseklikte, sertlikte ya da uygun malzemeden yapılmış olmadığında birçok soruna yol açarken, ter, salya, diğer vücut sıvıları, vücuttan bulaşan kir ve sıcaklık ile mikrop ve mantarlar yastık üzerinde çoğalır. Hatta ter gibi sıvılarla yastığın içine kadar girebilir ve bu yastığı kullanan kişilerin ağız, burun, solunum ya da derisinden vücuduna girerek, astım, sinüzit, alerjik hastalıklar da dahil olmak üzere pek çok hastalığa neden olabilir. Sentetik malzemeden yapılmış yastıklarda kullanılan maddelere göre pek çok zararlı kimyasal madde bulaşarak hastalıklara yol açabilir."
Bazen küçük çocukların ya da evde beslenen evcil hayvanların yastıkları elleri, ayakları ile kirletebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, bu durumda da bulaşabilecek hastalık çeşidinin artacağını bildirdi.
Sağlıklı yastığın, sağlıklı uyku, sağlıklı uykunun da sağlıklı hayat anlamına geldiğini söyleyen Prof. Dr. Yorulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her birimizin yaşı, vücut yapısı, boyu, ağırlığı, baş yapısı ve ağırlığı, boynun yapısı ve uzunluğu, omurga yapısı, omuzları, yatış alışkanlığı birbirinden farklı olduğuna göre yastıklar da kişiye özel olup, herkese göre farklı genişlikte ve yükseklikte olmalıdır. Bu nedenle iyi bir yastık alabilmek için öncelikle kişi öncelikle boy, kilo, yatma biçimi, baş, boyun, sırtla ilgili sağlık durumu gibi kendi özelliklerini iyi bilmelidir."
Prof. Dr. Yorulmaz, iyi bir belkemiği ve boyun pozisyonu sağlamak için yastığın, yatan kişinin başını vücuduna göre 15 derecelik bir açı ile yüksekte tutması gerektiğini, bunun için de yastığın yüksekliğinin başın ağırlığı üzerindeyken 15-18 santimetre, genişliğinin 50 santimetre, uzunluğunun ise 70 santimetre olması gerektiğini söyledi.
Paylaş