Yenidoğan Bebeklerde Sarılık

Yenidoğan bebeklerde sarılık; yapılan testlerde Anne-bebek arasında ABO ve RH kan uyuşmazlığı tayini ve bebeğin erken sarılık riski nedeniyle takibi yapılıyor. Yenidoğan Bebeklerde Sarılık Nedir? Yenidoğan bebeklerde sarılık Nasıl anlaşılır? Yenidoğan Bebeklerde Sarılık nedenleri nelerdir?

Yenidoğan Bebeklerde Sarılık Nedir? Yenidoğan bebeklerde sarılık Nasıl anlaşılır? Yenidoğan Bebeklerde Sarılık  nedenleri nelerdir? Yenidoğan Bebeklerde Sarılık Tedavisi Nasıl uygulanır? Yenidoğan Bebeklerde Sarılık Nasıl Tedavi Edilmeli?

Yenidoğan sarılığı bebeklerin üçte ikisinde görülen, kendiliğinden geçen ancak yine de ciddi durumlara yol açma ihtimali olan bir hastalıktır.

Genetik nedenler, yetersiz beslenme, erken ya da geç doğum gibi birçok faktör, yenidoğan sarılığının ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Bu noktada ailelerin dikkatli olması ve belirtileri fark ettiğinde hemen bir doktora başvurması gerekiyor.

Yenidoğan sarılığı kandaki ‘bilirubin’ adlı madde yükselerek, deri ve yanakların içi, gözün beyaz kısmı gibi bölgelerde birikmesi ile oluşan bir çeşit sarılık türü. Bu da bebeğin cilt ve göz renginde sararmayla kendini gösteriyor.

Yenidoğan Bebeklerde Sarılık Belirtileri

- Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da floresan lamba altında görülüyor.
- Parmakla hafifçe burun veya karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk tespit edilir
- Bebeğin cildindeki sarılık giderek koyulaşıp belirginleşir
- Sarılığı olan bebek uykuya daha çok meyilli olur
- Sarılık olan bebeğin emmesi azalır
- Bebeğinin karın, kol ve bacaklarında sarılık olması
- Bebeğin çok uyuması

Yenidoğan Sarılığı Hangi Bebeklerde Olur

- Erken doğum
- Emme sorunu olan ve buna bağlı olarak iyi beslenemeyen bebekler
- Annesiyle kan uyuşmazlığı olanlar
- Doğum esnasında kafa derisi altında kanama meydana gelenler
- İlk 24 saatte sarılığı tespit edilenler
- Diyabetli annelerin bebekleri
- Sarılığı iki haftadan uzun sürenler
- Büyük kardeşlerinin bebeklik dönemlerinde ışık tedavisi gerektirecek kadar sarılık tespit edilmiş olan bebekler.

Yenidoğan Bebeklerde Sarılığın Tedavi Yöntemleri

Tedavi gerekliliği 3 parametreye göre saptanıyor. Bunlar bebeğin ağırlığı, kaç günlük olduğu ve kandaki bilirübin düzeyi. Tedavi gerekip gerekmediğine çocuk doktoru bu parametreleri dikkate alarak karar veriyor.

Yenidoğan sarılığı, genellikle iki hafta içinde kendiliğinden düzeliyor. Fakat bu dönemde doktor tarafından uygun şekilde takibi önem taşıyor.

Eğer bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor. Bu ışık sarılığa neden olan bilirubinin idrarda çözünerek vücuttan atılmasını sağlıyor.

Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermiyor. Bebeğin gözleri, ışıktan zarar görmemesi için kapatılıyor. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma ya da sık ve sulu dışkılama gözlenebiliyor.

Kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle bilirubin düzeyi çok yükselmiş bebeklerde ise kan değişimi yapılması gerekebiliyor. Sarılığın önlenmesinde anne sütü ile beslenme önem taşıyor. Bu nedenle olabildiğince erken dönemde, tercihen doğumu takip eden ilk saatte emzirmeye başlamak gerekiyor.

Yeni doğan bebekte sarılık ne kadar sürer?

Anne Sütü Sarılığı: Anne sütüyle beslenen bebeklerin % 1-% 2'inde gelişen bu durumda bilirubin artışı anne sütündeki bazı maddelerden kaynaklanmaktadır. Sorun aynı zamanda bağırsak yoluyla biluribinin atılamamasıdır. Sarılık doğumdan 3-5 gün sonra başlar ve yavaş yavaş 3-12 haftada kendiliğinden geçer.

Yeni doğan bebekte sarılık nasıl anlaşılır?

Yenidoğan sarılığı yüzde başlıyor, sonrasında göz akı da sararıyor. Kandaki bilirubin seviyesi arttıkça sırayla göğse, karına, kol ve bacaklara doğru yayılıyor. Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da floresan lamba altında görülüyor. bariz bir şekilde tespit edilebiliyor.

Yeni doğan bebeklerde sarılık neden olur?

Yenidoğan sarılığının nedeni bebeğin kanında çok fazla bilirubin birikmesidir. ... Normalde, karaciğer bilirubini kan akışından filtreler ve bağırsak yoluna bırakır. Yenidoğanın olgunlaşmamış karaciğeri genellikle bilirubini yeterince hızlı çıkaramaz ve fazla bilirubine neden olur.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Nisan 2021Yayınlanma Tarihi:17 Mayıs 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.