YÖK KARARININ ÖĞRENCİ VE AİLELERDE OLUŞTURDUĞU KAYGI VE KISKANÇLIK PARANOYASI
NP Grup
İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ÖSS giriş sınavında yaşanan belirsizliklerin öğrenci ve ailelerine nasıl yansıdığını ve onların psikolojilerini ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında Uğur Canbolat'a değerlendirecek.
YÖK, üniversiteye girişte katsayı eşitsizliğini gideren kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinden sonra dün bir değerlendirme toplantısı yaptı ve "katsayı eşitsizliğini gideren uygulamadan geri dönüş olmayacağı" kararı çıktı. Aynı toplantıda "17 Aralık'ta yapılacak Genel Kurul'da, yürütmesi durdurulan maddeler yerine yeni bir düzenleme yapılmasına karar verildiği" duyuruldu. Tüm bu açıklamaları öğrencilerin ve ailelerinin kafa karışıklığının giderilmesine yetmedi. Yaşanan bu belirsizlikte öğrenci ve ailelerinin yaşadıkları korku ve kaygılar nelerdir? Bu kaygı onların başarılarını ne yönde nasıl etkileyebilir? Performanslarında düşüşler yaşanır mı? Gelecek planlaması yapan ve meslek seçimi yapan öğrenciler ne gibi duygular yaşamaktadır? Bu kaos durumu onlarda ne gibi dikkat dağınıklığı ve performans kaygısına neden olabilir konuları tanınmış psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan Uğur Canbolat'a yorumlayacak. Yaşanan bu belirsizlik durumu öğrenci ve ailelerinin psikolojik dinamiklerine nasıl etki edeceği ve bu durumdan nasıl çıkabilecekleri, çalışma düzenlerinde bir değişiklik yapıp yapmamaları gerektiği bugün İyi Bak Kendine programında ele alınıyor.
Programın diğer bölümünde 'Kıskançlık Paranoyası' ele alınacak. Kıskançlık nasıl bir duygudur? Kıskançlık artar eksilir mi? Kıskanç kişide büyüklük duyguları var mıdır? Ya da narsistlerde kıskançlık durumu var mıdır? Narsistlerde tedavi/ terapi nasıldır? Kıskanç kişide aşırı kıskançlığı besleyen diğer duygular nelerdir? Kıskançlığı paranoya seviyesine çıkaran kuşkuculuk önlenebilir mi? Kıskançlık duygusuna yatkınlık söz konusu mudur? Kıskanç babanın çocukları da kıskanç olurlar mı? Kuşkucu kişiliklerin tedavisine ilişkin özel bir yöntem var mıdır? Kıskançlık yaşayan kişide özgüven eksikliği var mıdır? Kıskançlık hangi aşamalarla paranoya noktasına gelir. Kıskançlık evlilikleri nasıl zedeler? Bordurline kişiliklerde kıskançlık nasıl yaşanır? Tedavisi nasıldır? Yaşanan olumsuz biri durum sonrasında, travma sonrasında başlayan kıskançlıklar var mıdır? Bunlarda tedavi yaklaşımı nasıldır? Pozitif psikoloji açısından kişinin farkındalık kazanması nasıl sağlanabilir? Kıskançlık duygusunda sahip olma isteği ne kadar ön plandadır? Kıskançlık paranoyasında kaybetme korkusu da var mıdır? Bağımlı kişiliklerde de kıskançlık görülür mü? Onlarda nasıl yaşanır? Kıskançlık duygusunun alevlenmesinde ne gibi düşüncesizce davranışlar yer alır? Kıskançlık paranoyası yaşayanlarda telefona geç cevap verme, kapıyı geç açma ne anlama gelir?
TV seyrettirmeyen, gazete okutmayan kıskançlık hezeyanı yaşayan eşler duyuyoruz. Bu doğru mudur? Oyuncu kişiliklerde kıskandırmak için farklı tertipler olabilir mi? Buda ilgi çekmenin bir sebebi olarak kullanılabilir mi? Kıskançlık hezeyanındaki kişi evde psikolojik teröre sebep olur mu? Kaynana ile gelin arasında paylaşamama kıskanma durumlarında neler yaşanır, nasıl çözülür? Kıskançlık paranoyası yaşayan kişide somut dayanak önemli midir? Kişi kıskançlığının patolojik olup olmadığını anlar mı ya da sorgular mı? Kıskançlık paranoyası yaşayan kişi için hayali aldatılma korkuları var mıdır? Kıskançlık paranoyası olan kişilere karşı en yapılmaması gereken şeyler nelerdir? Kıskanç paranoyası olan eşler şakadan anlarlar mı? Kıskançlık paranoyası erkeklerde mi kadınlarda mı daha fazladır? Kıskançlık paranoyası cinayetlere kadar gider mi?
Tedavisinde ilaç ile mi, psikoterapi ile mi? gibi konuları Uğur Canbolat 'İyi Bak Kendine' programında Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan ve Uzman Psikolog Zehra Erol ile irdeleyecek ve cevaplar arayacaklar. Tedavi edilmediğinde durum nereye kadar gider ve ne gibi yaşam zorluklarıyla karşılaşılır gibi konuların ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak ve 'iyibakkendine@ulketv.com.tr' adresine gelen e posta sorular da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak.
Uğur Canbolat'ın sunumuyla ekrana gelen 'Koruyucu Ruh Sağlığı' programı olan İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30'dan sonra ÜLKE TV'de...
Paylaş