20 dakikalık şekerleme dinçleştirir

Uyku süresindeki değişikliklerin nedenleri...

Eğer gündüzleri uzun bir şekerleme yapmadan kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve buna rağmen geceleri uzun süre uyuma ihtiyacı duyuyorsanız uyku hastalıkları açısından değerlendirilmeniz gerekir.

REM süresi ne kadardır?

İlk REM çok kısadır. 10 dakikadan kısa sürer. REM periodu ise bir saatten fazla olabilir. Bu da, REM uykusunun çoğunluğunun gecenin ikinci yarısında olduğunu gösterir. REM uykusu rüya görme ile ilişkili olup çoğunlukla en canlı ve kötü rüyalarımızı bu dönemde görürüz. Fakat rüyalar ve zihinsel hayaller uykunun her evresinde olabilir.

Yaşam boyu meydana gelen uyku değişiklikleri

Biz yaşlandıkça uykunun süresi ve zamanı belirgin olarak değişir. Yeni doğan bir bebek günde 16 saat kadar uyuyabilir. Erişkinde ise günde ortalama 9 saat uyku ihtiyacı varken genelde daha geç yatıp daha geç kalkma eğilimindedirler. Bu eğilim genç erişkinlerde de benzer olup kronik uykusuzluğa neden olur.

Uyku süresi azalınca gündüz uyuklamalar başlar

İleri yaşlarda uyku süresi azalır (ortalama 6 saat) ve derin uykuda geçen süre kısalır. Geceleri aurosal sayı ve sürelerinde artmalar olur ve buna bağlı olarak gündüzleri hastalarda uyuklama şikayeti artar. İleri yaşlarda daha erken yatıp ve daha erken uyanırlar. Eğer geceleri daha az uyumanıza rağmen gündüz aktivitenizde sorun yaşamıyorsanız bu değişiklikler çok anlamlı değildir. Geceleri uyku bölünmesi yaşanıyorsa gündüz uyuklamaları ile kompanse edilir.

Gündüzleri uyuklama

Gün içi uyuklama birçok çocuk için doğal bir olaydır. 6 ila 12 yaş arasında gece uykusu tek başına bir episottur. Gündüz uyuklamaları sadece geceleri uykuya dalma ve gece boyu uyku sorunu olmayan kişilerde kabul edilebilir.

20 DAKİKALIK ŞEKERLEME DİNÇLEŞTİRİR

Gündüzleri uyuklamada geçen zaman geceleri uyku süremizden alıp götürmektedir. Gündüz uyuklama süresi ortalama 10 ile 20 dakika arasında değişmektedir. 20 dakikalık bir şekerleme kişinin kendini dinlenmiş hissetmesi için yeterli süredir. Bu süre kişinin işte kendini uyanık hissetmesi için gereken minimum süredir. Eğer gündüzleri uzun bir şekerleme yapmadan kendimizi iyi hissetmiyorsanız ve buna rağmen geceleri uzun süre uyuma ihtiyacı duyuyorsanız uyku hastalıkları açısından değerlendirilmenize gerek vardır.

UZM. DR. FUNDA GÜDÜCÜ SAĞIR
UZM. DR. AYŞE TÜRKÖZÜ

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=25219

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Temmuz 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.