![Kalp Yetmezliğine Neden Olan İlaçlar Kalp Yetmezliğine Neden Olan İlaçlar](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.e-psikiyatri.com%2Fcontent%2Fimages%2Fkalp-yetmezligine-neden-olan-ilaclar-58300.jpg%3Ft%3D1738237595&w=968&q=80)
![E-psikiyatri](/_next/image?url=%2Flogo.png&w=475&q=100)
Kadınlar Partisi Girişimi Kurucu Başkanı Benal Yazgan, kadınların sosyal ve siyasal alandan her geçen gün biraz daha dışlandığını belirtti.
Yazgan, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de kadınların namus, töre ve çeşitli nedenlerle öldürüldüğünü, siyasetin de buna sessiz kaldığını ifade ederek, kadınlara karşı her türlü şiddet, cinsel taciz ve onur kırıcı davranışı benimseyen toplumsal zihniyetin kalıcı hale gelmeye başladığını kaydetti.
Türkiye'de hala pek çok bölgede kız çocuklarının okula dahi gönderilmediğine işaret eden Yazgan, “Kadın sosyal ve siyasal alandan her geçen gün biraz daha dışlanıyor. İşsizlik, yoksulluk ve dışlanmışlık kadınlar için normal kabul ediliyor” ifadesine yer verdi.
Yazgan, Kadın Partisi Girişimi olarak kadınlara yönelik olumsuzlukları değiştirmek, kadın olarak var olmak için siyasete müdahale etmek istediklerini de dile getirdi.
"DENGEYİ KURDUKLARI AN EŞİTLİKTEN SÖZ EDEBİLİRİZ"
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin, kadınlar ve eşlerin ailelerini diledikleri gibi şekillendirebildikleri, iş ile aile hayatları arasında istedikleri dengeyi kurdukları an eşitlikten söz edilebileceğini kaydetti.
Osotimehin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, dünya nüfusunun 7 milyara yaklaştığı günümüzde bu nüfusun yarısını oluşturan kadınların içlerinde barındırdıkları gücü açığa çıkarmanın zamanının geldiğini kaydetti.
Osotimehin, mesajında şunları kaydetti:
"Kız çocuklarının diğer akranları gibi okula gidebildikleri, kadınların, erkeklerin ve gençlerin de cinsel ve üreme sağlığına ilişkin haklarını talep edebildikleri zaman eşitliği yakalamış olacağız. Ancak kadınlar ve eşlerin ailelerini diledikleri gibi şekillendirebildikleri ve iş ile aile hayatları arasında istedikleri dengeyi kurdukları an eşitlikten söz edebiliriz. Hamile bir kadının işini kaybetme korkusunu yaşamadığı, anneliğin iş hayatında bir ayrımcılık nedeni olmadığı zaman kadın ile erkek arasındaki eşitlik sağlanmış olacaktır. Genç kızlar eğitim olanaklarından yararlandıkça, erken yaşlarda evlendirilme, istenmeyen gebelik ve HIV/AIDS sorunlarından uzak kalarak toplumun bir parçası olabileceklerdir."
2015 yılında tüm dünyanın üreme sağlığı ve eğitim olanaklarına erişimi için hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarını kaydeden Osotimehin, "Dünya çapında aralarında Birleşmiş Milletler'in kadınların güçlendirilmesi için oluşturduğu BM Kadın (UN Women) kuruluşunun da bulunduğu çok sayıda ortakla, toplumsal cinsiyet eşitliği ve saygınlığını geliştirmek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
KADINLAR GÜNÜ
8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanır. Bu gün kadınlar tarafından ve / ya da kadınlar için konferans, gösteri ve eğlence gibi çeşitli etkinlikler düzenlenir. Kadınlar arası dayanışma ve kadınların toplumdan beklentileri vurgulanır.
Kadınlara özgü bir günün var olması düşüncesi ilk kez, 26-27 Ağustos 1910’da Kopenhag’da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında ortaya atıldı ve kabul edildi. Bir çok ülkede her yıl kutlanmaya başladı. İsveç’te ise 1912 yılından itibaren kutlanmaya başladı.
Ancak ilk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde ama her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı tarafından olmuştur.
Paylaş