Alt ıslatma kalıtsal olabilir

Araştırmalara göre, birincil gece alt ıslatmanın en önemli nedeni kalıtsaldır. Yani çocuğunuzun altını ıslatma nedeni taşıdığı genler olabilir.

Araştırmalara göre, birincil gece alt ıslatmanın en önemli nedeni kalıtsaldır. Yani çocuğunuzun altını ıslatma nedeni taşıdığı genler olabilir. Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ercan Tutak, genelde çocuklarda karşılaşılan birincil gece alt ıslatmanın stres ve davranışsal sorunlardan değil, genlerden kaynaklanabileceğini bildirdi.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Tutak, yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda görülen sorunlardan birinin alt ıslatma olduğunu belirterek, sorunun 5 yaşından sonra devam etmesi halinde problem olarak kabul edilip, araştırılması gerektiğini vurguladı. Genellikle uyku sırasında yaşanan sorun nedeniyle ailelerin endişelendiğini anlatan Tutak, bununla karşılaşıldığında çocuğu anlamak ve uzman yardımı almak gerektiğini aktardı. altislatmaErcan Tutak, durumun iki grupta ele alındığını aktararak, şu bilgileri verdi: "Birinci grupta, doğduğundan beri geceleri en az ayda iki kez yatağını ıslatan çocuklar, ikinci grupta ise son 6 aydır altını ıslatmaya başlamış çocuklar yer almaktadır. İkinci grupta yer alan çocukların yaşadığı durumun altında bir neden vardır. Bu ortadan kalktığında sorun da sona erecektir. Çocuklarda genelde birincil alt ıslatma ile karşı karşıya kalınmaktadır. Stres ve davranışsal sorunlar, bu grup için söz konusu değildir. Araştırmalara göre, birincil gece alt ıslatmanın en önemli nedeni kalıtsaldır. Eğer tek ebeveyn, çocukken aynı durumu yaşadıysa çocuğunda olma olasılığı yüzde 44, her iki ebeveynde bu durumu yaşadıysa çocukta olma olasılığı yüzde 77'dir. Yani çocuğunuzun altını ıslatma nedeni taşıdığı genler olabilir."

ALTINI ISLATAN ÇOCUKTA ŞEKER HASTALIĞINA DİKKAT” Doç. Dr. Tutak, çocuğun altını ıslatmasına yol açan nedenlerin psikolojik ve fizyolojik olarak gruplandırılabildiğine dikkati çekerek, "Başka eve taşınma, boşanma, yeni kardeş sahibi olma ya da okul sorunları alt ıslatmayı tetikleyebileceği gibi idrar yolu enfeksiyonu ya da şeker hastalığı da bu soruna yol açabilir" ifadelerini kullandı.

Çocuğun yaşam düzeninde yapılan değişiklere de dikkat edilmesini öneren Tutak, şöyle devam etti: "Oyuna dalan, okuldaki tuvaletleri kullanmaktan çekinip uzun süre idrarını tutan çocuklarda da alt ıslatma sık karşılaşılan bir problemdir. Özellikle yatmadan önce çok fazla su içen ya da uyku saatleri sık sık değişen çocuk altını ıslatabilir. Bu nedenle, doktora süreci doğru aktarmak sorunun daha kısa sürede çözülmesini sağlayacaktır. Alt ıslatmanın diğer nedenleri arasında idrar kesesi kasları arasında dengesizlik, mesanenin küçük ve normal miktarda idrar için yetersiz oluşu, normal boyuttaki mesanenin tutabileceğinden fazla idrar üretilmesi, yatmadan 2 saat önce fazla miktarda sıvı alımı, herhangi bir hastalık nedeniyle idrar söktürücü alınması ve hormonal dengesizlik gibi sorunlar da vardır."

"TUVALET EĞİTİMİ 5 YAŞINA KADAR SÜREBİLİR"

Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ercan Tutak, tuvalet eğitiminde, anne ve babanın baskıcı tutumunun çocuklarda gerginliğe neden olduğunu, bunun sonucunda da çocukların ebeveynlerine tepki olarak altını ıslatmaya devam ettiğini aktardı. Tutak, "Tuvalet eğitimi için kasların idrar ve dışkıyı tutacak kadar gelişmiş olması gerekir. Mesane kaslarının geliştiğini gösteren ilk işaret akşamdan altı değiştirilen çocuğun sabah erken saatlere kadar bezinin kuru kalmasıdır. Zorlayarak tuvalet eğitimi vermek, sağlıklı ve tutarlı bir yaklaşım değildir. 2 yaşında başlayan bu eğitimin, 4-5 yaşa kadar devam edebileceği unutulmamalıdır" değerlendirmesinde bulundu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Aralık 2014Yayınlanma Tarihi:20 Aralık 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.