AMELİYAT KORKUSUNU GEÇİYOR

A.A

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Tuğlu, "Üniversite sınavlarına girecek öğrencilerin kaygı düzeyleri, ameliyata girecek hastalardan çok daha yüksek düzeylere çıkabilmektedir" dedi.

Tuğlu, üniversite sınavına girecek öğrencilerin sınav kaygısının her geçen gün arttığını belirtti.

ÖSS'ye girecek öğrencilerin sınavda aşırı kaygı duymalarının performanslarını olumsuz yönde etkileneceğini anlatan Tuğlu, şunları söyledi:

"Üniversite sınavının çok yaklaştığı şu günlerde, bu önemli sınava girecek adaylar mutlaka giderek artan bir kaygı duygusu yaşıyor. Bu kaygının düzeyi, onların sınavla ilgili yaptıkları diğer hazırlıklarla birlikte başarılarını da etkileyecektir. Üniversite sınavlarına girecek öğrencilerin kaygı düzeyleri ile ameliyat olmayı bekleyen hastaların kaygı düzeyleri bir çalışmada karşılaştırılmıştır. Üniversite sınavlarına girecek öğrencilerin kaygı düzeyleri, ameliyata girecek hastalardan çok daha yüksek düzeylere çıkabilmektedir."

Sınav kaygısının, kişinin sınav sonucunu ve elde edeceği olası akademik başarısızlığı aşırı önemsemesiyle ortaya çıktığını ifade eden Tuğlu, aşırı kaygının, öğrencileri amaç ve hedeflerinden uzaklaştıracağını bildirdi.

ÖSS'ye yeterince hazırlanamayan veya çalıştığı konuları yetiştiremeyen öğrencilerin sınavda kaygı düzeylerinin daha fazla olduğunu belirten Tuğlu, şöyle devam etti:

"Sınava hazırlanmaya geç başlanıldığında, hazırlanma zamanı iyi kullanılmadığı ya da konular yetiştirilemediği durumlarda kaygı yükselir. Ayrıca gerek hazırlık sürecinde, gerekse sınav sırasında karşılanmamış fizyolojik gereksinimler, (uykusuzluk, yanlış beslenme, fiziksel egzersiz eksikliği), performansı bozacaktır. Ayrıca sınav sırasında, (Ne yaparsam yapayım, kazanamayacağım), (Kesin yetiştiremeyeceğim), (Kazanamazsam sevdiklerimin yüzüne nasıl bakarım) şeklinde düşüncelerle boğuşan birinin sınava odaklı kalabilmesi ve sahip olduğu bilgi düzeyini sınav kağıdına yansıtabilmesi mümkün olmayacaktır. Kaygı yüksek olduğunda ise performans olumsuz yönde etkilenecektir."

ÖSS ÖNCESİ NELER YAPILMALI, NELER YAPILMAMALI

Sınav öncesinde öğrencilerin çok iyi dinlenmesi gerektiğini anlatan Tuğlu, fiziki yorgunluğun sınava girecek öğrenciyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Öğrencilerin sınavda sınav sonucuna değil, sınavdaki sorulara odaklanması gerektiğini ifade eden Tuğlu, “Dikkatinizi diğer adaylara, çevredeki herhangi bir ses ve veya gürültüye değil, kendi sınav kitapçığınıza, sorulara ve cevap kağıdınıza odaklayın. Sınavın sonucuna değil, süresine ve performansınızı en iyi şekilde kullanabilmek için sorulara odaklanın” dedi.

Tuğlu, sınava sayılı günler kala öğrencilerin bilgi tekrarı yapmaması gerektiğini, yapılacak tekrarın bilgi karmaşasına sebep olabileceğini belirtti.

Öğrencilerin sınav öncesi özellikle beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Tuğlu, şöyle konuştu:

"Aşırı şekerli besinler, sigara, alkol ve kahve, kaygınızın artmasına yol açar. Bu nedenle bunlardan uzak durun. Sınav öncesi alkol ya da diğer sakinleştiricilerden almayın. Bu sizi sakin yapabilir, ama öte yandan sınavla ilgili diğer yetilerinizi de götürür. Sınavı tüm benliğiniz, kişiliğiniz değerlendiriliyormuş gibi görmeyin. Sizin değerinizi tek başına bir sınav belirleyemez. Başkalarıyla yarışmayın. Öncelikle yarıştığınız kişi sizsiniz unutmayın."




Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.