Anneler acil durum tüyoları

Hastalanan çocuğa evde yapılabilecek ilk uygulamalar neler?

Hastalanan çocuğa evde yapılabilecek ilk uygulamalar neler?

annetuyoEvde küçük bir çocuğu olan anneler, çocuğunuzun başına gelebilecek hastalıklara karşı evde alacağınız basit önlemlerle onu hastalıklardan koruyabilirsiniz. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Oral, doğduktan itibaren çocuğu olan annelere evde alınması gereken basit önlemleri, acil durumlarda evde ilk yapılması gerekenleri anlatıyor.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

DOĞDUKTAN İTİBAREN ÇOCUK SAHİBİ OLAN ANNE-BABALARA İPUÇLARI

0-2 yaş arası beslenme, hayatın geri kalanını sağlıklı geçirmek için çok önemli. 0-6 ay arası sadece anne sütü ile beslenme bunda anahtar rol oynamaktadır. 6. aydan sonra eklenen dengeli ek gıdalar ile sağlıklı büyüme ve gelişme sağlanıyor. 0-6 yaş arası çocukların düzenli aralıklarla doktor kontrollerinin yapılması da çok önemli. İlk 1 yaş içinde aylık, 1-2 yaş arası 3 ayda bir, 2-6 yaş arasında 6 ayda bir kontrollerin ve aşılarının yapılması gerekmektedir. Çocuklar bağışıklıkları gereği erişkinlere göre daha sık hastalanır, ateşlenirler. En sık görülen hastalıklar kışın üst ve alt solunum yolu hastalıkları, yazın da ishallerdir. Döküntülü hastalıklar da bahar aylarında ve kışın daha sık görülür. İştahsızlık, keyifsizlik, uykuda bozulmalar, burun akıntısı, dışkılamada değişiklikler hastalanacağının belirtisi olabilir. Beslenememe, sıvı alamama, yoğun öksürük, morarma, sık nefes alıp verme, ateşin düşürülememesi durumlarında hastaneye başvurulmalıdır.

ATEŞİ ÇIKTIĞINDA NE YAPILMALI?

Ateş, vücudun mikroplara karşı veya yabancı herhangi bir cisme verdiği cevaptır. Sağlıklı bir çocukta çevre ısısındaki değişimlere karşı vücut ısısı 36.5-37 derece arasında sabit tutulur. Koltuk altından ölçülen ateşin 37.4 derece üzerinde olması ateş olarak adlandırılır. Üst solunum yollarının basit viral hastalıklarına bağlı ateşli durumlar kendi kendine iyileşir. Ancak 3 aylıktan küçük bebekler, başka hastalığı olan veya immün yetersizliği olan çocuklar yüksek risk gruplarıdır. Ateşin koltuk altından ölcüldüğünde 38.5 derecenin üzerine çıkması çocukta huzursuzluk, uykusuzluk, beslenememe durumunu yaratır. Özellikle 6 ay-5 yaş arası çocuklarda ateşli havale geçirme riski olduğundan ateşin düşürülmesi gerekir. Ateşi düşürmek için kıyafetlerini çıkarmak, ılık su ile duş aldırmak veya vücuda ılık su pansumanı yapmak ilk yapılacaklar olmalıdır. Özellikle yeni doğan veya 3 aylıktan küçük bebekler ateşli durumlarda hemen doktora götürülmelidir.

BAZI ACİL DURUMLARDA EVDE YAPILACAK İLK UYGULAMALAR Ateşlenme, hastalanma dışında evde sıklıkla başa gelebilecek acil durumlar kazalardır. Düşmeler çok sık görülür. Evde yapılabilecek olan ise vurulan bölgeye buz, soğuk uygulamasıdır. Düşme ve kusma durumlarında solunum yolu açık tutulmaya çalışılarak doktora götürülmelidir.

BEBEK OLAN EVDE BULUNMASI GEREKEN SAĞLIK MALZEMELERİ Bebek olan evde kazalara yönelik önlemler alınmalı, ocak etrafında, pencere, kapı, çekmecelerde kilit ve bariyerler olmalı, ilaç ve temizlik malzemeleri ortalıklarda bırakılmamalıdır. Ateş ölçen bir derece, ateş düşürücü şurup ve fitil, sıcak ve soğuk su torbaları, yanık yara kremleri, yara bandı çocuklu evlerde mutlaka bulundurulmalıdır. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Ocak 2014Yayınlanma Tarihi:10 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.