Aşırı sıcaklar psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Aşırı sıcaklar psikolojimizi nasıl etkiliyor?Aşırı sıcakların insan psikolojisini olumsuz etkilediğine ilişkin veriler olduğu açıklandı.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Yüksel Çırak, aşırı sıcakların insan psikolojisini olumsuz etkilediğine ilişkin veriler olduğunu söyledi. Çırak, yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın son yıllarda hava sıcaklıklarında meydana getirdiği artışın insan psikolojisi üzerinde etkisine ilişkin kapsamlı bir araştırmanın henüz yapılmadığını söyledi. İklim değişikliklerinin ve yüksek sıcaklıkların insan psikolojisi üzerinde etkisi olduğunu belirten Çırak, "Bu konuyla ilgili bazı veriler var, ama çok net sonuç veren veriler değil. Ancak yüksek sıcaklıkların, ekolojik değişmelerin, ısıdaki değişmelerin, iklimdeki
değişmelerin insanın psikolojik yapısı, sağlığı, davranışları üzerine mutlaka etkisi var" dedi. Sıcakların artmasının insan psikolojini etkilemesinin ısının maddeyi değiştirmesi gibi doğrudan bir etki oluşturmayacağını anlatan Çırak, şöyle devam etti: "Bu değişiklikler belki yavaş yavaş oluşan hızlı olmayan değişiklikler. İnsanın binlerce yıllık gelişim süreci içinde, belli bir çevresel yapıya göre genetik yapısı gelişmiş durumda. Belli bir çevre, iklim, ısı koşullarına ondaki değişime göre bu biyolojik yapımız şekillenmiş durumda. Son 30-40 yılda da dünya daha fazla ısındı, sıcakların etkisi arttı. İnsanın genetik yapısı buna o kadar çabuk uyum sağlayacak düzeyde değil. Bu nedenle insanlar yüksek sıcaklıklar karşısında zorlanıyor." Aşırı sıcakların bireylerde bazı olumsuz davranışlara yol açtığıyla ilgili bazı bulguların olduğuna dikkati çeken Çırak, "Bazı bulgular da aşırı sıcakların insanları gevşettiği, biraz uyuşturduğunu gösteriyor. Ancak belli zamanlarda, belli gerginlik anlarında aşırı ısının bireyler, topluluklar, gruplar üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu görülüyor"dedi.

KAYNAK: //www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=ruhsalsaglik&ArticleID=759450&Date=19.06.2008&ver=32


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Temmuz 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.