Bağımlılıkla nasıl başa çıkılır?

Bağımlılığınız varsa ve koronavirüs döneminde kullanım isteğiniz arttıysa ve başa çıkmakta zorlanıyorsanız ya da bu dönemi daha rahat bir şekilde geçirmek istiyorsanız yapabileceğiniz bir takım pratik öneriler mevcut.

KORONA GÜNLERİNDE BAĞIMLILIKLA BAŞ ETME

Bağımlılıkla nasıl başa çıkılır?

Bağımlılığınız varsa, bu dönemde kullanım isteğiniz arttıysa ve başa çıkmakta zorlanıyorsanız ya da bu dönemi daha rahat bir şekilde geçirmek istiyorsanız yapabileceğiniz bir takım pratik öneriler mevcut.

1. Sigara, alkol ve maddeden uzak durun

Alkol, madde, sigara kullanmak kişinin sağlığını olumsuz etkiler, bağışıklığını düşürür. Özellikle bu dönemde alkol ve madde kullanımı hastalığa yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riskinizi arttırır.

2. Fark edin ve kabul edin

Öncelikle uzun süre aynı ortamda olmaya başlı kişilerde sinirlilik, gerginlik, tahammülsüzlük, endişe, sıkılma gibi duyguların yaşanması oldukça doğaldır. Bu duyguların sizi daha az rahatsız etmesi için, yaşadığınız duyguyu fark edin ve dönemsel olduğunu kendinize hatırların.

3. Günü zamanlara ayırın

Ne zaman ne yapacağınızın belli olmadığı uzun saatler hepimiz için geçirilmesi zordur. Bu nedenle günü belli zamanlara ayırın ve bu zamanları doldurun. Örneğin sabah; kahvaltı, hafif egzersiz, öğlen; öğle yemeği, ders çalışma/işle ilgilenme/kitap okuma, yakınları arama, akşam; tv/dizi, ailecek geçirilecek zaman gibi.

4. Rutinler oluşturun

Gün içinde uyabileceğiniz rutinler oluşturun ve bunlara uymak için kendinizi zorlayın. İlk başlarda yapmak zor gelse de bir süre tekrarlı şekilde uyguladığınızda daha kolay ve keyifli geleceğini fark edeceksiniz.

5. Sosyalliğinizi kaybetmeyin

Fiziksel olarak yakınlarınızla aynı ortamda olamamak onlarla iletişim kuramayacağınız anlamına gelmez. Onlarla gün içerisinde sık sık telefonlaşın, video görüşmeler yapın.

6. Yeni keyif alanları bulun

Hali hazırda bir uğraş ya da hobiniz varsa onunla daha fazla ilgilenin. Eğer bir hobiniz yoksa daha önceden yapmayı düşündüğünüz, istediğiniz ama ertelediğiniz zevklerinizi, isteklerinizi, planlarınızı düşünün ve içinden birini denemeye başlayın. Unutmayın başlarda çok keyif almayabilirsiniz ancak o davranışı tekrar tekrar yaptığınızda olumlu his sonradan gelecektir.

7. Kendinize iyi bakın

Bu dönemde bağışıklığınızı arttırmak için sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun. Evde yapabileceğiniz egzersizler bulun.

8. Alkol kullanımına dikkat edin

Stresli ve sınırlı alanlarda olduğumuz bu dönemlerde alkol, zaman geçirmek, stresi azaltmak ya da uyumak amacıyla daha fazla kullanılabilir. Hem yeni bir bağımlılık geliştirmemek adına hem de bağışıklığınızı güçlü tutmak adına bu amaçlar için alkol kullanımından uzak durun.

9. Bilgi kirliliğinden uzak durun

Bu dönemde TV/radyo/sosyal medyada sık sık COVID-19 hakkında bilgiler görmeniz mümkün. Bu bilgilerin içerisinde size yararlı olabilecekler kadar kaygınızı, korkularınızı arttıracak yanlış bilgiler de olabilir. Bugüne kadar kendinizi korumayı öğrenecek bilgileri aldığınızı unutmayın. Duygusal olarak stabil kalabilmek için haber ve bilgi kaynaklarına ulaşımınızı sınırlandırın. COVID- 19 hakkında bilgi almak istediğiniz haber kanalını ve saatlerini belirleyin ve diğer zamanlarda dikkatinizi çekebilecek başka konular üzerine odaklanın.

10. Hatırlatıcılardan uzak durun

Bu dönemde kullanan arkadaşlarla görüşmek/haberleşmek, hatırlatan video ya da müzikler dinlemek alkol-madde isteğinizi daha da arttıracaktır. Uzak durmanız ve dikkatinizi başka şeylere yönlendirmeniz isteğinizi doğrudan azaltacaktır.

11. Ortamlardan uzak durun

Madde ortamı enfeksiyon riskinin fazla olduğu yerlerdir. Hastalığa yakalanma riskini azaltmak için bu tür ortamlardan uzak durun.

12. Krizi fırsata çevirin

Bu dönemde daha fazla evde zaman geçirdiğiniz için hatırlayıcılardan ve ortamlardan uzak kalabileceğiniz bir fırsat olarak düşünün. Evde alkol - madde bulundurmayın, markete yalnız gitmeyin, bir planınız olmadığı sürece evden çıkmayın. Bırakmak için uygun bir zaman olduğunu hatırlayın.

13. Psikolojik destek alın

Eğer bir tedavi sürecindeyseniz bu dönemde doktorunuz ve psikoloğunuzla daha fazla iletişimde olun. Eğer daha önce psikolojik bir destek almadıysanız, bu dönemde bırakmak ya da artan istek, sıkıntı, kaygı, sinirlilik gibi duygularınızla baş etmek için bir uzmanla görüşün.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.