Balkabağının Sağlığa Faydaları
Balkabakları oldukça besleyicidir; proteinler, karbonhidratlar, karotenoidler, vitaminler ve mineraller içerir. Kabak, mineraller, lif, C vitamini, karotenoidler ve esansiyel yağlar dahil olmak üzere cilt sağlığına ve nemlendirmeye faydalı besinler açısından zengin bir besindir. Lif ve çinko ayrıca gastrointestinal bozuklukların tedavisine de yardımcı olabilir. Balkabağı 30 kalori, 1 gram Protein, 7,5 gram Karbonhidratlar, 0,6 gram Lif, 3 gram Şeker, 0 gram Yağ içerir.
Balkabağı Nedir?
Kabak, kabakgiller familyasının bir üyesidir ve daha yaygın olarak su kabakları olarak adlandırılan yüzlerce bitki türünden biridir. Akrabaları karpuz, salatalık ve kabaktır.
Balkabakları oldukça besleyicidir; proteinler, karbonhidratlar, karotenoidler, vitaminler ve mineraller içerir. Sağlıklı ve çok yönlü bir gıda maddesi olan balkabağı, lezzetiyle pek çok tarifi güzelleştiriyor ve tabağınıza renk katıyor.
Balkabağı meyve mi sebze mi?
Teknik olarak balkabağı bir meyvedir çünkü çiçekli bir bitkinin tohum taşıyan kısmından (yumurtalık) gelir, ancak birçok kişi daha lezzetli tadı nedeniyle onu bir sebze olarak görür.
Bu iri meyvenin hem doyurucu etini hem de lezzetli çekirdeklerini yiyebilirsiniz. Kabaklar genellikle tatlıları ve mevsimlik içecekleri tatlandırmak için hindistan cevizi ve tarçın gibi baharatlarla birleştirilir.
Sonbahar aylarında balkabakları mağazalarda ve çiftliklerde kolaylıkla bulunabilmektedir. Ayrıca yıl boyunca konserve püre olarak da mevcutturlar. Konserve balkabağı, taze balkabağıyla aynı sağlık yararlarını sunar ve yıl boyunca tariflere kabak eklemeyi hızlı ve kolay hale getirir. Kabak çekirdeği genellikle kavrulur ve atıştırmalık veya sos olarak ayrı olarak satılır.
Kabak türleri
Balkabağı birçok şekil, boyut, renk ve ağırlıkta gelir. Bazı balkabakları bir pounddan daha hafiftir ve yenilebilir olmaktan çok dekoratiftir, diğerleri ise 1000 poundun üzerine çıkar. Yaklaşık 10-25 poundluk olanlar, Cadılar Bayramı süslemeleri için oyulabilir veya turta pişirmek için kullanılabilir.
Kabağın cilde faydaları
Kabak, mineraller, lif, C vitamini, karotenoidler ve esansiyel yağlar dahil olmak üzere cilt sağlığına ve nemlendirmeye faydalı besinler açısından zengin bir besindir. Kabak, iltihabı azaltan ve güneşe maruz kalmanın neden olduğu cilt kanserini önlemeye yardımcı olabilecek beta-karoten içerir. Ayrıca balkabağında bulunan alfa-karoten yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Araştırmalar ayrıca kabak ekstraktının ağız yoluyla alınmasının veya cilde uygulanmasının, diğer tedavilerle birlikte depresyona bağlı inflamatuar bir cilt bozukluğu olan kontakt dermatiti tedavi edebileceğini göstermiştir. Balkabağının bu bozukluğa ne kadar iyi geldiğini görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Kabak yağı, egzamanın cilt hasarını azaltmak için geleneksel bir ilaçtır. Son araştırmalar, kronik el egzamasını tedavi etmek için, iltihaplı cilt bozukluklarına yönelik bir steroid ilaç olan betametazon ile birlikte kullanılabileceğini öne sürüyor. Kabak yağını betametazonla birleştirmek aynı zamanda ihtiyaç duyulan betametazon miktarını da azaltarak ilacın yan etkilerini azaltır.
Balkabağı kilo kaybına iyi gelir mi?
Balkabağının kalorisi düşük ve lif oranı yüksektir, bu da kilo kaybına yardımcı olabilir. Lif, kendinizi tok hissetmenize, iştahınızı ve yiyecek alımınızı azaltmanıza, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmenize, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürmenize ve bağırsaktaki mineral emilimini artırmanıza yardımcı olabilir; bunların tümü kilo yönetimine fayda sağlayabilir.
Balkabağı ve kilo verme konusunda çok fazla araştırma yapılmamış olsa da balkabağını dengeli bir diyete ekleyebilirsiniz.
Balkabağı Bağırsak Sağlığını İyileştirebilir
Balkabağı, midenize birçok açıdan fayda sağlayabilecek fonksiyonel bir gıda maddesidir. Kabuğunda, midenizdeki iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olan ve zararlı bakterilerin büyümesini azaltan polisakkaritler bulunur. Bağırsak bariyerini iyileştirmeye yardımcı olabilecek çinko ve A vitamini açısından zengindir. Düzgün çalışan bir bağırsak bariyeri, zararlı maddelerin kana girmesini engellerken vücudun besinleri emmesine olanak tanır.
Lif ve çinko ayrıca gastrointestinal bozuklukların tedavisine de yardımcı olabilir. Lif bağırsak hareketlerini ve sağlığı korur. Ayrıca kabak, solucanları bağırsaktan çıkarmaya yardımcı olan bir amino asit olan kukurbitin içerir.
Kabak Porsiyon başına besin maddeleri
1 su bardağı çiğ balkabağı (1 inç küpler) 1 su bardağı tuzsuz konserve balkabağı
- Kalori: 30
- Protein: 1 gram
- Yağ: 0 gram
- Karbonhidratlar: 7,5 gram
- Lif: 0,6 gram
- Şeker: 3 gram
Balkabağı vitaminleri
Kabaklar zengin bir kaynaktır:
- A vitamini
- B1 Vitamini
- B2 Vitamini
- B3 Vitamini
- B5 Vitamini
- B6 Vitamini
- B9 Vitamini
- C vitamini
- D vitamini
- E vitamini
- K vitamini
Kabak mineralleri
Balkabağı aşağıdakilerin iyi bir kaynağıdır:
-Ütü
- Bakır
- Manganez
- Potasyum
Balkabağı tüketirken Dikkat edilmesi gerekenler
Balkabağını yemek genellikle güvenli olmasına ve sağlık açısından etkileyici faydalar sunmasına rağmen, genellikle yüksek şekerli ve yağlı bileşenlerle birleştirilir. Konserve balkabağı alışverişi yaparken, ilave şeker veya tuz içermeyen %100 kabak püresi aldığınızdan emin olmak için etiketi kontrol edin. Balkabaklı turtalar, balkabaklı rulolar ve balkabağı baharatlı latteler genellikle şekerle doldurulur, bu nedenle bu tatlıları Şükran Günü gibi özel günler için saklayın.
Kabak çekirdeği kabuklarını yemek güvenlidir ve mükemmel bir lif kaynağıdır. Ancak kabuklar sindirim sorunları olan kişilerde rahatsız edici semptomları tetikleyebilir. Kabuklu kabak çekirdeği sindirim sorunu yaşayan kişiler için daha güvenli bir seçenektir.
Balkabağı ile Yapılabilecek Yemek Tarifleri
1. Balkabağı Çorbası
Malzemeler:
- 500 gr balkabağı
- 1 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 su bardağı sebze suyu veya su
- Yarım çay bardağı krema
- Tuz, karabiber, zeytinyağı
Yapılışı:
Soğan ve sarımsağı doğrayıp zeytinyağında kavurun. Küp doğradığınız balkabaklarını ekleyin, birkaç dakika soteleyin. Sebze suyu veya su ekleyip balkabakları yumuşayana kadar pişirin. Pişen karışımı blenderdan geçirip pürüzsüz hale getirin. Krema, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Sıcak servis edin.
2. Fırında Balkabağı
Malzemeler:
-500 gr balkabağı
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-Tuz, karabiber, kekik, biberiye
Yapılışı:
Balkabaklarını dilimleyip zeytinyağı, tuz, karabiber ve baharatlarla harmanlayın. Fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 200°C fırında 20-25 dakika kadar pişirin. İsteğe göre sarımsak veya baharat ekleyebilirsiniz.
3. Balkabağı Tatlısı
Malzemeler:
-1 kg balkabağı
-2 su bardağı toz şeker
-Ceviz içi
Yapılışı:
Balkabağını dilimleyip bir tencereye alın, üzerine şekeri ekleyip 2-3 saat bekletin. Orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Servis ederken ceviz serpip servis edin.
4. Balkabağı Püresi
Malzemeler:
-500 gr balkabağı
-Tuz, karabiber
-2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
Yapılışı:
Balkabaklarını buharda veya suda haşlayarak yumuşatın. Haşlanan kabakları tereyağı veya zeytinyağı ekleyerek püre haline getirin. Tuz ve karabiber ekleyip et veya tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz.
5. Balkabaklı Kek
Malzemeler:
-2 su bardağı balkabağı püresi
-2 su bardağı un
-1 su bardağı toz şeker
-1 çay bardağı sıvı yağ
-3 yumurta
-1 çay kaşığı tarçın
-1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilin
Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri köpürene kadar çırpın. Yağı, balkabağı püresini, tarçını ekleyip karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek ekleyin. 180°C’de önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.
Paylaş