Bebek Gelişimi: 12 Aylık Bebek Gelişimi
YENİDOĞAN BEBEK GELİŞİMİ
Yeni doğan bebek gelişimi ebeveynlerin bebeğini takip etmesi gereken süreçleri içerir. Yeni doğan bebek emme, yutma ve kavrama gibi reflekslerle doğar. Doğumu takip eden günlerde yattığı yerde başını çevirebilir ve sırt üstü yatarken kolları ve bacakları hareket halinde olur. Bebek ilk aydan itibaren işitebilir, dokunulmaya hassastır, görebilir ve tat alabilir.
1 Aylık Bebek Gelişimi
Bu ayda bebek artık karın üstü yatarken çenesini yerden kısa süreliğine kaldırabilmeye başlar. Kavrama refleksi güçlüdür, avucuna koyduğun nesneleri sıkıca kavrar.
15-20 santim uzaklıktaki cisimleri görebilir ve sesin geldiği yöne başını çevirebilir. Seslere ilgi duyar. Kendini besleyen kişinin gözlerine bakar, bebek ile kısa süre de olsa göz teması kurmak önemlidir. Bu ay bebek gülümser, sosyal olmayan bu gülümseme bebeğin bir şeye tepkisi olmasa da gülümseyen bebeğe gülümseyerek karşılık vermek önemlidir.
2 Aylık Bebek Gelişimi
Bebek sırt üstü ve karın üstü yatarken başını sağa sola çevirebilir. Kucağa alınıp gezdirilmekten, etrafı incelemekten keyif alır. Görüş alanındaki hareketli veya hareketsiz cisimlere bakabilir, kısa süre bu nesnelere odaklanabilir. Sesleri fark eder ve bu seslere tepki verebilir.
3 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
3 aylık bebek hareketleri şöyle sıralanabilir; Bebek karın üstü yatarken, dirsek ve kollarından yardım alarak gövdesini kısa bir süre kaldırabilir. Yan yatırıldığında sırt üstü pozisyona geçebilir. Bebeğin önceki aylarda kapalı duran elleri bu ay açılmaya başlar. Parmakları ve elleri ile oynar, ellerini ağzına götürür keşfetmeye çalışır. Kendisi ile konuşan kişi ile göz teması kurar ve göz temasını bir süre devam ettirebilir.
4 aylık bebek ne yapar?
Bu ayda bebek sırt üstü yatarken sağa sola dönmeye başlar. Kavrama refleksi hala çok güçlüdür. Eline geçirdiği nesneyi göğüs hizasına getirebilir ve hala eline aldığı her şeyi ağzına götürerek tanımaya çalışır. Baş, sırt ve boyun kaslarını güçlenmeye başlar, artık başını bir süre dik tutabilir. Görme alanındaki bir nesneyi veya insanı uzun süre takip edip, izleyebilir.
5 Aylık Bebek Gelişimi
İster karın üstü, ister sırt üstü yatıyor olsun, her iki pozisyonda da bebek sağa ve sola rahatça dönebilir. Beşik içinde yer değiştirmeye başlar, karın üstü pozisyonda ileri geri hareket edebilir. Bu aydan itibaren kucağında ve mama sandalyesinde destekle oturabilir.
6 aylık bebek hareketleri nelerdir?
Bu ayda bebek desteksiz şekilde oturabilir ve otururken başını dik tutabilir. Kendi kendine oturmaktan çok keyif alır. Emeklemeye hazırlanır. Yatar pozisyondayken uzanabileceği noktalardaki oyuncaklara doğru uzanır, sürüklenerek oyuncağa ulaşmaya çalışır. Kendi kendine daha fazla ses ve hece çıkarmaya başlar, çığlıklar atar ve güler.
7 Aylık Bebek Gelişimi
Bebek bu ayda artık elleri ve dizleri üzerinde durabilir ve ileri geri sallanabilir. Ellerini daha becerikli kullanmaya başlayan bebek önündeki nesneleri parmaklarını kullanarak alabilir. Nesneleri yakalamaktan ve yakaladıklarını atmaktan zevk alır.
8 Aylık Bebek Gelişimi
Bebek bu ayda yatar pozisyondan oturur pozisyona geçebilir ve otururken önündeki oyuncaklar ile oynayabilir. Aynı anda iki elinde farklı nesneler tutabilir. Önündeki oyuncağı bir örtü ile kapattığında oyuncağı arar, örtüyü çekip oyuncağı bulmaya çalışır. Oturur pozisyondan mobilyalara veya birine tutunarak ayağa kalkmaya çalışır, kalkıp ayakta durmayı başarabilir. İhtiyaç ve isteklerini çıkardığı sesler ve vücut hareketleri ile anlatmaya başlar. Kucağa alınmak istediğinde kollarını yukarı doğru uzatır. Etrafında yaşıtı veya kendinden büyük çocuklar gördüğünde heyecanlanmaya başlar.
9 Aylık Bebek Gelişimi
Mobilyalara tutunarak ayağa kalkmaya çalışır, ayağa kalkar ve adım atabilir. Baş parmağı ve işaret parmağını nesneleri yakalamak için ustaca kullanmaya başlar. Kendisine uzak oyuncaklara, nesnelere uzanabilir, parmakları ile tutup çekebilir.
10 Aylık Bebek Gelişimi
Artık çok hızlı emekleyebilir, kendisine yakın olmayan bir oyuncağa ulaşmak için de, önünde emekleyen birini kovalamak için de süratle emekleyebilir. Tutunarak ayağa kalkma ve adım atma çabalarına devam eder, bir süre tutunmadan ve desteklenmeden ayakta durabilir. Elinden tutulduğunda adım atabilir ve adım attıktan sonra sıralamaya başlar. Etrafında duyduğu sesleri anlamaya ve anlamlandırmaya başlar.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Artık bebek rahat ve hızlı emekler. Emeklediği sırada gözüne takılan alçak bir koltuğa, küçük bir çocuk sandalyeye tırmanmayı deneyebilir. Tırmanmaktan çok keyif alır, fırsat buldukça merdivenlerin basamaklarını tırmanabilir. Göz el koordinasyonunun güçlenmesi ile bir nesneyi tek eli ile kaldırabilir, düşürmeden taşıyabilir. Küçük nesneleri kaba doldurabilir, kaptan çıkartabilir, eline bir ceviz verildiğinde plastik bardağa koyup çıkartabilir, küpleri, kutuları üst üste koyabilir, yaptığı kuleleri devirebilir.
12 Aylık Bebek Gelişimi
1 yaş bebek gelişimi tamamlanana kadar bazı fiziksel ve zihinsel aktiviteleri gerçekleştiriyor olmalıdır. Bir yaşında bazı çocuklar yürümeye başlarken bazı çocuklar da yürüme denemelerine devam eder. Bir yaşındaki bebek basit komutları anlayabilir, bir kaç kelime söyleyebilir ve kendisi ile konuşan kişiyi anlıyormuş gibi dinleyebilir.
Paylaş