BEBEKLERDE HİPERAKTİVİTE
Anneyizbiz
Hiperaktivite, aşırı hareketlilik gösteren bebeklerde dikkat edilmesi gereken sorundur. Peki ne yapmalı?
Biliyoruz ki, geçmişten günümüze her anne veya babanın bilmeden yakındığı bir durumdur
hiperaktivite. Gerek yaramazlıkla gerek huyuna atfedilmiştir davranışlar. “Eli dursa ayağı oynar, Ya konuşur ya sesler çıkarır, TV izlerken bile hareket eder, Kucağıma aldığımda devamlı dolaşmamdan hoşlanırdı…” Bu cümleler size hiç yabancı gelmedi değil mi? Ama bu sözlere gelin bir de başka açıdan bakalım.
HİPERAKTİFLİĞİN BELİRTİLERİ VE TANISI
Bir kısım hiperaktif çocuk, anne karnındayken daha fazlaca hareketli olarak anneye kendini göstermeye başlar. Bebekler doğduktan sonra da bazen ağlarlar veya uyumakta zorlanabilirler.
-Uyuyunca da hemen uyanırlar.
-Derin uykuya dalamayabilirler.
-Ellerini ayaklarını kıpır kıpır oynatırlar, yeme bozuklukları olabilir.
-Kucağa alınmaktan hoşlanmayabilirler.
-Kontrol edilmeyi sevmeyebilecekleri gibi biberonlarını da kendilerinin tutmasını isteyebilirler ve anne kucağında rahatça durmak istemeyebilirler.
Bunlar hemen hemen her bebeklik döneminde yaşanabilecek ve yaşanması gayet doğal durumlardır. Bizim sorun olarak değerlendireceğimiz kısım, bebeğinizin yaşıtlarına kıyasla bu durumların daha belirgin olarak yaşamasıdır. Hiperaktivite belirtileri anne karnındayken bile rastlanmaktadır fakat tanı için gözlenen belirtilerin ev ve okul gibi iki ortamda gözlenmesi gereklidir.
Hiperaktivite tanısının konabilmesi için, belirtilerin en az 6 ay göstermiş olmalı, 7 yaşından önce çıkması, bozulmaların 2 ya da daha fazla ortamda görülmesi ve sosyal, akademik ya da mesleki faaliyetlerinde önemli bozuklukların olması gereklidir.
Biliyoruz ki, hiperaktivite belirtilerini taşıyan bebeklerde, ileriki gelişim dönemlerine devam etme ihtimali diğer bebeklerden daha yüksektir. Emekleme döneminde veya yürümeye başladıkları zaman çok hareketli ve atak oldukları için birkaç kişinin devamlı bakımını gerektirebilirler.
AİLEYE DÜŞEN GÖREV
-Davranışlarındaki farklılığı gören anne, bebeğinin diğer bebeklerden farklı olduğunu kabul edip bir uzmana danışmalıdır. Bebeklik döneminde annenin bebeğin bakımını düzenli zaman aralıkları içinde yapması gerekir. Her gün aynı saatlerde banyo yaptırıp, düzenli aralıklarla beslemelidir.
-Normal bebekler için sallanarak uyumak eğlenceli gelebilir ancak hareketli bir bebek için sallanmak daha fazla uyarılmasına sebep olacağından ağlamaya başlayabilirler. Onun gerginliğini artırmamak için sallamaktan vazgeçilmelidir.
-Böyle bir bebeğe sahipseniz, uyandığında odasında lamba yakıp kucağınıza almayınız. Bu şekilde uyarılmış olur, uyanıklık halini artırır. Onu uyarmak yerine uyuduğu yerde sürekli gece lambası yakın. Eğer acıkmadığını ve altının kirli olmadığını düşünüyorsanız, kucağınıza almadan tekrar uykuya dalmasını sağlayın. 1 saatten fazla uyuyamıyor ve sık sık uyanıyorsa doktorunuza başvurunuz. Hiperaktivite yaşla birlikte azalmaktadır. Genellikle ilk kaybolan aşırı hareketlilik halidir.
Hiperaktivite tanısını koymak zordur ve zaman alabilir. Sorunların kaynağı bulununcaya dek sabırlı olun ve çocuğunuza duygusal açıdan destek olun. Ve son olarak çocuğunuzla sağlıklı bir ilişki sürdürebilmeniz açısından enerjinizi kontrollü harcamalısınız. Kendi ruh sağlığınıza da dikkat etmeli, kendinize de vakit ayırmayı unutmamalısınız.
Paylaş