BEYİN TÜMÖRLERİNE TAM İSABET

Hürriyet
 
Beyin tümörleri ameliyatlarında yeni bir yöntem olan Intraoperatif MR cihazı ameliyat sırasında MR çekme imkanı veriyor.


DÜNYADA AZ SAYIDA MERKEZDE VAR  

İlk denemeleri 10 yıl önce başlayan 'Intraoperatif MR' bugün dünyada hala sayılı bazı hastanelerde bulunuyor. Beyin ameliyatlarında 1990'ların başında "navigasyon" teknolojisi ortaya çıktı. Bu teknolojide hastanın MR'ı çekilerek navigasyon aletine tanıtılıyor, böylece kafatasına kalem benzeri bir aletle dokunulunca hastanın beynindeki çeşitli bölgeleri görme imkanı sağlanıyor.

Alman Hastanesi'nde bir süre önce kullanılmaya başlanan Intraoperatif  MR cihazı navigasyon sistemiyle çalışması ve tümörü tanıma oranı yüzde 100 olması sayesinde hastalar 1 hafta yerine üç günde taburcu olarak kısa sürede iyileşiyor.

Alman Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Talat Kırış, "Ancak bu teknoloji ile kafatası açıldığında içinde bulunan suyun boşalmasıyla beynin çekilen MR'daki görüntüyle aynı olmaktan çıkması dolayısıyla bir miktar risk taşımakta, yine de halen dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır" diyor.

YANILMA PAYI ORTADAN KALKIYOR  

"Intraoperatif MR" ilk olarak Harvard Üniversitesi'nde Peter Black adlı beyin cerrahı öncülüğünde ortaya çıkmış ve "Madem ki bir MR aleti var, biz bunu niye ameliyathaneye almayalım?" düşüncesiyle devreye girmiş. Prof. Dr. Talat Kırış "Eskiden beyin ameliyatları öncesinde tümörün yerinin tespitine yönelik ince hesaplar yapılmaktaydı. Bu nedenle de yanılma payı bulunmaktaydı. Ancak yeni MR teknolojisi yanılma payını tamamen ortadan kaldırırken, tümörün yerinin net olarak tespitini ve kafatasının daha küçük bir bölümü açılmasını sağlıyor" diyor.

HEKİMLERE KOLAYLIK SAĞLIYOR

'Intraoperatif MR'ın ameliyat sırasında da kullanılabilmesi beyin cerrahları açısından da çok önemli bir avantaj sağlıyor. Ameliyatta tümörü çıkartamadıysanız çıkartamadınız. Tekrar kapatıp MR çekip, yeniden kafatasını açma diye bir şansınız yok. Çünkü bu tümörlerin bir bölümü aynen beyin gibidir. Hiç farkı yok. Bu yeni teknoloji sayesinde, ameliyat sırasında çektiğiniz MR'la tümörün tamamen çıkarılıp çıkarılamadığını kolayca görebiliyorsunuz. Yani, ameliyat sırasında aynı zamanda operasyonun kontrolünü yapabiliyorsunuz.

TÜMÖRE ODAKLANIYOR

Prof. Dr. Talat Kırış "Beyin tümörlerinin bazıları, beynin dokunulması riskli merkezlerine yakın olabilmektedir. Bunlar zor tümörlerdir. Büyük olmakla birlikte tehlikeli bölgelere yakın bulunmaktadırlar. Onun için ameliyat sırasında birkaç kez MR çekerek tümörü çıkartıyoruz. Önce gerçek zamanlı navigasyon kılavuzluğunda tümöre ulaşıyoruz. Tümörü çıkarmaya başlayıp belli bir aşamada MR çekiyoruz. Kalan tümör miktarını tespit ediyoruz. Yine gerçek zamanlı navigasyonla riskli bölgeleri haritalayabiliyoruz. Bu bölgelere işaret koyup o tehlikeli yerden daha ileriye gitmemeye çalışıyoruz. Böylece oraların hasar görmemesini sağlıyoruz. Bazen bir ameliyat sırasında 4-5 kez MR çekerek en az riskle tümörün tamamını çıkartıyoruz" dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Mayıs 2010

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.