BOL BOL SU İÇİN

DHA

Uzmanlar 16 saat sürecek oruç sürecinde sıcağa dikkat çekip, uyarıyor: İftardan sahura en az 4 litre sıvı tüketin.


Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, doktorlar, artan nemle daha fazla hissedilen yaz sıcağında tutulacak orucun hayati tehlike yaratmaması için uyarılarda bulundu. İzmir'de, Endokrinoloji Uzmanı Erdal Duman, sıvı kaybına dikkat çekerek, oruç tutacaklara, “İftar ile sahur arasında bol sıvı tüketin. 70 kilogram ağırlığındaki bir kişinin en az 4 litre sıvı tüketmesi gerek, bu, su, az tuzlu ayran, soda, çorba olabilir” dedi.

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Erdal Duman, hava sıcaklığının nem oranının artmasıyla birlikte daha fazla hissedildiğine söyledi. 28 derece sıcaklığın nem yüzünden 33- 34 derece hissedildiğini belirten Uzm.Dr. Duman, “Bu sıcaklar ciddi sıvı kaybına, terleme bozukluğuna neden olabilir. Yüksek tansiyon, kalp ritm bozukluğu, şeker bozukluğuna yol açabilir. Özellikle sinir tahribatı olan diyabet hastalarında bu sıcaklık artışı ve nem bozukluğu çok daha tehlikeli sonuçlara yol açabilir, terlemeyi tam yapamayabilirler. Gebeler, şeker hastaları, çocuklar, ileri yaştaki yüksek tansiyonu olanlar, böbrek yetmezliği, şişmanlar, yoğun ilaç kullananların oruç tutmalarını istemiyoruz. Çünkü hayati tehlike var. 16 saati bulan bir oruç tutma süreci, uzun bir süre. Oruç tutanlar gölgede, klimalı ortamda bulunmalı. Sıvı kaybına neden olacak, efor sarfetmeleri gerekecek aktivitelerden uzak durmalı” diye konuştu.

Uzm.Dr. Erdal Duman, oruç tutanların iftarla sahur arasında bol sıvı almalarının, oruçlu oldukları süreci rahat geçirmeleri açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Sıvı tüketiminde önceliğin su olduğunu belirten Uzm.Dr. Duman, şunları söyledi:

“Az tuzlu ayran, soda, çorba tüketilmeli. Kahve, çay ve meyve suyu tüketimini önermiyoruz çünkü idrar çıkışını ve sıvı kaybını daha çok artırıyor. İftara çorba ya da cacıkla başlanmalı, ardından hafif az yağlı sebze yemeği yenmeli. Kepekli ekmek, haşlama ya da ızgara et yenmeli, ağır, çok yağlı yemeklerden kaçınılmalı. İftardan bir veya bir buçuk saat sonra 2-3 meyve yenmeli. Ceviz, fındık, badem yenebilir. Ama bunlar çiğ ve tuzsuz olmalı. İlla tatlı tüketilmek isteniyorsa bu mutlaka sütlü tatlı olmalı. Bu dönemde şerbetli tatlı önermiyoruz çünkü şeker düşmesine neden olabilir. Dondurma rahatlıkla yenebilir.”

Yatarken süt, yoğurt ya da peynir yenilmesini öneren Uzm.Dr. Erdal Duman, “Mümkünse sahurda yağlı yemek yenmesin. Protein açısından zengin ceviz, fındık sahurda da yenebilir. Proteini yüksek ve uzun süre tok tutacak gıdalar tercih edilmeli. 70 kilogram ağırlığındaki bir kişinin iftarla sahur arasında 4 litre sıvı tüketmesi gerekiyor” dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.