Bu sorun özgüven kaybettiriyor

Aşırı terleme deyip geçmeyin; ciddi bir sorundur. Özgüven kaybına, sosyal yaşamdan geri çekilmeye neden olabilir...

Sahne sanatçılarının pek çoğu, sahne ışıklarından ve ağır kostümlerden dolayı aşırı terlemenin önüne geçmek için botoks tedavisi uygulatıyor. Sıcaklarla birlikte artan aşırı terleme sorununda başarıyla uygulanan botoks tedavisinin detaylarını Estetik Dermatolog Yrd. Doç. Dr. Melisa Eczacıbaşı anlattı… terlemeGünümüzde artık pek çok ünlü, aşırı terleme sorununun önüne geçmek için botoks tedavisi görüyor. Sahne ışıklarından bunalan starların, yaz davetlerinde ağır kostümlerin içinde ter döken elitlerin başvurduğu botoks tedavisi, yazın kuru ve rahat geçmesini sağlıyor; böylelikle makyajlar akmıyor, giysiler lekelenmiyor. Aslında aşırı terleme sadece yaz aylarının değil, her mevsimin sorunu. Ancak yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte daha rahatsız edici boyutlara ulaşıyor. Ellerinde sürekli kağıt mendille dolaşan insanlar görebilirsiniz. Avuç içlerinin terlemesinden o kadar sıkıntı duyarlar ki, karşılaştıkları biriyle tokalaşmak, yeni ortamlara girmek, iş görüşmeleri yapmak onlar için kabus gibidir. Bir de yanında yedek giysi taşıyanlar vardır. Koltukaltları öylesine yoğun terler ki, bu bölgesi lekeli giysilerle dolaşmamak için gün içinde defalarca kıyafet değiştirmeye çalışırlar. Peki ya ayaklar? Belki de en sıkıntılı bölgedir. Kapalı ayakkabılar koku yapar. Terlikten ayak kayar. Ayakların sürekli ıslak olması, mantar, kaşıntı, egzama gibi başka sorunlara da yol açar. Aşırı terleme sorunu yüzünden iş ve özel hayatında sorunlar yaşayanlar konunun ne kadar sıkıntılı olduğunu çok daha iyi bilirler.

SEBEBİ HASTALIK MI?

Bazı kişilerde görülen aşırı terlemenin nedeni, sinirlerin ter bezlerine aşırı uyarı göndermesidir. Bu durum sıklıkla hipertiroid (tiroid bezinin aşırı çalışması) ve diyabet (şeker) hastalarında görülür. Aşırı terleme sorunu menopoz dönemindeki kadınlarda da genellikle ateş basmasıyla birlikte ortaya çıkar. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Dr. Melisa Eczacıbaşı, terlemenin altında stres, korku, heyecan gibi psikolojik nedenlerin de olabileceğini belirtiyor ve sözlerine ekliyor: “Böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlardan dolayı da terleme artabilir.” Altında yatan hastalığın tedavisine rağmen sorun çözülemiyorsa, bu durumda kalıcı ve etkili çözüm için botoks uygulaması yapılabiliyor.

BOTOKS EN UYGUN ÇÖZÜM

Botoks alanında uzun yıllardır çalışan, en son gelişmeleri takip eden ve başarıyla uygulayan Estetik Dermatolog Yrd. Doç. Dr. Melisa Eczacıbaşı, botoksun aşırı terleme sorununa karşı etkili  bir çözüm olduğunu belirtiyor: “Koltuk altına, el ve ayaklara, hatta dudak üstü gibi terleyen bölgelere de botoks yapılabiliyor. Tedavinin ardından terlemeye bağlı görsel ve hijyenik sorunlarından kurtulan kişilerin özgüvenleri yükseliyor. Bu kişiler sosyal hayatlarında daha rahat hareket ediyorlar” diyor. Kırışıkları giderme, gençleşme amacıyla yüze uygulanan botoks ile terleme sorununa karşı uygulanan botoks arasında fark olmadığını, sadece enjekte edilen botoks’un yeri ve miktarının farklı olduğunu belirten Eczacıbaşı, uygulamanın nasıl yapıldığını şöyle anlatıyor: “Tedaviden önce terleyen bölgeye anestezik krem sürülüp yarım saat bekleniyor. 15-30 dakikalık bir sürede gerçekleştirilen botoks işlemiyle sempatik sinir sisteminin aşırı duyarlılığı bloke edilerek terleme önleniyor. El ve ayak vakalarında ise kişinin isteğine bağlı olarak lokal anestezi uygulanabiliyor.”

AŞIRI TERLEYEN KİŞİ NELER YAPABİLİR?

Aşırı terleyen kişilerin beyaz renkli, hafif, pamuklu giysiler ve çoraplar giymesini tavsiye eden Dr. Eczacıbaşı, böylelikle terleme miktarının biraz olsun azalacağını ve şikayetlerin hafifleyebileceğini söylüyor. Terleme miktarının beslenme ile bir ilgisinin olmadığını belirten Estetik Dermatolog Melisa Eczacıbaşı, ancak sarmısak, soğan, baharatlı yiyecekler, sosis, salam özellikle de pastırma gibi işlenmiş yiyeceklerin ter kokusunu olumsuz etkilediğini vurguluyor ve ekliyor: “Bu gıdalardan uzak durarak, terdeki kötü kokunun önüne geçilebilir.” Aşırı terleme sorununa yönelik geliştirilmiş kurutucu pudra ve solüsyonlar var. Ancak kişi bunlardan hangisinin kendisine uygun olduğunun belirlenmesi için bir dermatoloğa başvurmalı. Pudralar nemi alıp, bölgenin kurumasını sağlayabiliyor. Dr. Eczacıbaşı, antiseptik ilaçların ise bölgede ikinci bir enfeksiyonun yerleşmesini engellediğini vurguluyor. Aşırı terlemeye karşı çok daha etkili bir çözüm isteniyorsa, botoks tedavisi öneriliyor. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Ağustos 2014Yayınlanma Tarihi:28 Ağustos 2014

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.