BURUN TIKANIKLIĞINA DİKKAT

A.A

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsamettin Olgun, insan vücudunun en önemli organlarından birinin burun olduğunu belirtti.

Koku alma görevinin dışında solunum yolunun başlangıcı ve alt solunum yollarının giriş kapısı olan burunun, havayı mükemmel bir klima sistemi olan kılcal damar ağıyla ısıtıp nemlendirdirip, ince toz ve mikroplardan temizledikten sonra kaliteli oksijeni akciğer ve beyne gönderdiğini anlatan Olgun, tıkalı ve tam fonksiyon görmeyen bir burunun, bu fonksiyonları yerine getiremediğini vurguladı.

Olgun, burnu tıkalı olan kişinin yediklerinin tadını alamadığını, boğazının sürekli kuruyup, tahriş olarak mikropların çoğalmasına uygun bir ortam oluşturduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Solunum yolunun başlangıcı olan burunda başlayan sorun, önlem alınmazsa alt solunum yollarını da etkiler, bronş ve akciğer problemlerine yol açar. Çocuklarda, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimi etkiler, ağız solunumu diş eti ve damak gelişimini bozar. Tıkalı burun, konuşma ve ses bozukluğuna yol açar. Boğuk ve genizden konuşma başlar. Tüm bu değişimlerden dolayı kişinin ruhsal durumu da bozulur, sürekli sıkıntı oluşur ve kişi depresyona girebilir. Çocuklarda ise psikolojik sorunlar, altına işeme görülebilir. Burun tıkanıklığı, şiddetli baş ağrısı, uykuya meyil, adale ağrıları ve bitkinliğe neden olabilir. Dışarı ve genize atılamayan akıntı, sinüs kanallarını tıkayarak müzmin sinüzite yol açar. Burun arkasına akan iltihaplı akıntı yutak, gırtlak, bronş ve akciğerlere enfeksiyon bulaştırır. Bu durum kalbi de etkileyebilir."

Dr. Hüsamettin Olgun, burun karıştırmak ve burun çekmenin, enfeksiyon bulaştırmak ve mevcut enfeksiyonu ileri taşımak açısından sakıncalı davranışlar olduğuna dikkati çekerek, "aksine, ılık suyla ve sümkürerek veya mendille burnu temizlemek gerekli" dedi.

"BURUN SAĞLIK VE MUTLULUK ANTENİ GİBİDİR"

Burun tıkanıklığına çocuklarda genellikle geniz eti ve sokulan yabancı cisim, erişkinlerde ise grip, soğuk algınlığı, orta bölmedeki kemik ve kıkırdak eğriliği, burun eti büyümesi, alerjik rinit ve alerjik burun polipleri, sinüzit ile iltihapların neden olduğunu anlatan Olgun, şunları kaydetti:

"Tedavisinin teşhisten sonra zor almadığı bilinmeli ve burun asla ihmal edilmemelidir. Tıkalı bir burun, hayatı zorlaştırır, yaşam kalitesini düşürür ve insanı mutsuz kılar. Kısaca burun, insan vücudunun sağlık ve mutluluk anteni gibidir. Burnunun tamamını kullanamayan bir insanın sağlıklı ve mutlu olması mümkün değildir."

Olgun, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneğinin, burun konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve bu konudaki şikayetlerin hafife alınmasını engellemek için 10 binlerce afiş bastırarak, Türkiye genelinde tüm sağlık kuruluşlarına astırdığını sözlerine ekledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Temmuz 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.