Çiftler bu ihtiyaçlarınızı sakın ihmal etmeyin!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor…
Havanın oksijensiz, bedenin elbisesiz, midenin besinsiz kalması gibi insanların birtakım psikolojik ihtiyaçlarının yeterince beslenememesi birtakım olumsuzlukları beraberinde getiriyor… Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan evlilikte bazı psikolojik ihtiyaçlar var ki bunların zarar görmemesi gerektiği yönünde uyarıyor. Öyle ki bu ihtiyaçların zarar görmesi halinde kişi mutsuz ve başarısız oluyor, evlilikleri tehlikeye giriyor. Peki bu ihtiyaçlar neler. Rektör Tarhan bu önemli ihtiyaçları şu şekilde sıralıyor. - Sevmek, sevilmek ihtiyacı - Güvenmek, güvenilmek ihtiyacı - İlgi ve destek görme, istendiğini hissetme ihtiyacı - Terk edilmeyeceğine inanma ihtiyacı - Önem ve değer verilme ihtiyacı - Korunma ve güvenlik ihtiyacı - Açık iletişim ihtiyacı - Cinsel mutluluk ihtiyacı - Kişisel özgürlük ihtiyacı - Ana-baba olma ihtiyacı - Eğlenme ve finansal eşitlik ihtiyacı - Kendini geliştirme ve manevi değerler ihtiyacı
ÖZGÜRLÜKLER İÇİN EVLİLİĞİNİ KURBAN ETMEYİN
Aile terapilerinde kadın erkek ilişkilerinde cinsel mutluluk ve kişisel özgürlük ihtiyacını abartan bireylerin diğer ihtiyaçlarına da zarar verebileceklerini ısrarla vurguladıklarını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan özgürlük için evliliğin kurban edilmemesi gerektiğini söylüyor. Rektör Tarhan, aldatmaların arttığı dünyada bazı çözüm önerileri sunuyor.
ALDATMAYA KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
- Toplumda ahlaki erdemler süratle zayıfladığından manevi değişime ihtiyaç duyulmaktadır. Buna yönelik çalışmaların arttırılmalısı tüm insanlık için yarar sağlayacaktır.
- Vicdanlarda yasak olmadıkça iki kişi arasındaki özeli yasalarla önlemek mümkün değildir. Önce vicdanlardaki uyarı sistemine hitap edecek sosyopsikolojik çalışmalar yapılmalıdır.
- Aileyi korumak için ve cinsel aldatma (zina) eyleminin onaylanmadığı vurgulamak maksadıyla bu suçu işleyenlere müeyyide olarak para cezası ve mağdura yüksek tazminat alabilmenin yolu açılmalıdır.
- Zina kelimesi yerine cinsel aldatma kelimesinin kullanılması laik hukuka daha uygundur. Bu değişiklik kanun koyucuları da “dinin önerisine rağmen farklı davranıyorum” vicdanî rahatsızlığından kurtarıcı etki yapacaktır.
Paylaş