CİNSEL YAŞAMI DA ETKİLİYOR
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Bu sorun sadece cinsel bir problem olarak görülmemeli, arkasında gözden kaçmış bir sağlık probleminin olabileceği bilinmelidir. Sertleşme bozukluğu damar sertliğinden şeker hastalığına, stresten hormon bozukluğuna, karaciğer veya böbrek yetmezliğinden ilaç reaksiyonlarına kadar birçok durumda ortaya çıkabiliyor.
Sertleşme bozukluğu ile uğraşan erkeklerin çoğalmasının ardında özellikle aşırı stresler ve stres yönetiminin yetersizliği yatıyor. Stres yönetimi bozuldukça cinsellik zayıflıyor hatta bazen tümüyle rafa kalkıyor! İyi yönetilemeyen streslerin testosteron üretimini azalttığı, bu durumun da cinsel istekte azalma ve sertleşme sorununa yol açabileceği biliniyor.
DİYABET, HİPERTANSİYON
Sık görülen bir sağlık sorunu olan şeker hastalığının da ilk belirtilerinden biri sertleşme bozukluğu olabiliyor. Özellikle gözden kaçmış bir diyabetlide doktorlara müracaatın ilk nedenlerinden biri sertleşme bozukluğu oluyor. Fazla miktarda alkol kullananlarda, sigara içenlerde de sertleşme bozukluğuna daha sık rastlanıyor. Herhangi bir nedenle ortaya çıkan damar sertliğinin de ilk belirtilerinden biri sertleşme sorunu olabiliyor. Kolesterol yüksekliği, trigliserid fazlalığı ve başka nedenlerle ortaya çıkan damar sertliği ya da daralması cinsel organın kanlanmasını bozuyor, sertleşmesini güçleştiriyor. Beyin ve omurilik hastalıklarının bazılarında da sertleşme bozukluğuna rastlanıyor. Hipofiz bezinin, tiroid bezinin, böbreküstü bezlerinin hastalıklarında da cinsel istek azalması ve cinsel güçsüzlük en önemli işaretlerden biri olabiliyor.
İLAÇLAR DA ÖNEMLİ
Kullandığınız ilaçların önemli bir yan etkisinin de cinsel güçsüzlük olabileceği aklınızda olsun. Tansiyon ilacından depresyon ilacına, antihistaminiklerden mide ilaçlarına kadar değişen pek çok ilaç sertleşme bozukluğuna yol açabiliyor.
Paylaş