ÇOCUĞUNUZ SEBZE YEMEĞİ REDDETTİĞİNDE NE YAPMALI?

ÇOCUĞUNUZ SEBZE YEMEĞİ REDDETTİĞİNDE NE YAPMALI?Pek çok uzman obez çocuklara yardım etmenin yollarını arıyor. Yaşları 2 ve 19 arasından değişen çocuk ve gençlerin yaklaşık %32'si (23 milyon) ya fazla kilolu ya da obez. Bu durum onları 2.tip diyabet riski, yüksek kolesterol, uyku apnesi (uykuda solunumun durması) ve diğer pek çok sağlık sorunu ile karşı karşıya getiriyor.

Geçen hafta sonu yapılan yıllık "Obezite Topluluğu" toplantısında konuşan araştırmacılar çocukların daha önce hiç tatmadıkları sebzelere çoğu zaman burun kıvırdığını söyledi. Buna çare olarak, beslenme uzmanları çocuklara yeterli sıklıkta (mesela 10 kere) alışık olmadıkları yemekler sunulursa, bu yemekleri sevmeye başlayacaklarını ileri sürdüler. Fakat Yale Üniversitesi'nde yaşları 3 ile 5 arasında değişen 43 çocuk üzerinde yapılan araştırma bu iddianın her zaman doğru olmadığını ispatladı.

Bu 43 çocuğa altı haftalık bir süreç içerisinde 10 kere alışık olmadıkları, karnabahar, biber gibi yemekler verildi. Araştırma sonuçlarına göre çocukların %96'sı bazı sebzeleri denedi ve yiyip yememelerinin, güne, modlarına ve yemeğin sunulma sayısından bağımsız diğer faktörlere bağlı olduğu gözlemlendi. Anaokulu çağındakilerin kendilerine has tercihleri olduğu ve yeme alışkanlıklarının önceden kestirilemez olduğu ortaya çıktı.

Kendisi de üç çocuk sahibi olan, Yale Üniversitesi'nden Marlene Schwartz ebeveynlere çocuklarına değişik sebzeler sunmaya devam etmelerini tavsiye ediyor. Yapılan diğer bir araştırma ise, çocuklarını obeziteden korumak için farklı bir pratik tavsiye öneriyor. Bu çalışmaya göre çocuklar peynirli makarna gibi gıdalar büyük porsiyonlar halinde sunulduğunda daha çok yeme eğilimi gösteriyor. Dolayısıyla da anne-babalara, lezzetli ama yüksek kalorili yiyecekler sunarken, daha ufak porsiyonları tercih etmeleri tavsiyesinde bulunuluyor.

Büşra M. Aydın

KAYNAK: www.zaman.com.tr

 



Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.