ÇOCUKLARDA EPİLEPSİ

Anneyizbiz

Epilepsi nedir, hangi yaşlarda görülür. Nasıl ortaya çıkar. İşte tüm anne babaları ilgilendiren bilgiler…

Epilepsi, beyindeki belirli bir işlevi olan hücrelerin ani anormal deşarjları sonrasında görülen ve tekrarlayan bilinç ve davranış değişiklikleridir.

Ülkemizde çocuklarda epilepsi sıklığı binde 8’dir. Karmaşık bir hastalık olduğu ve tedavisinin çok uzun süre alacağı için doğru tanı ve tedavisi gerekir. Anormal deşarjların çıktığı beyin bölgesine göre klinik bulgular değişir.

Çok çeşitli nöbet tipleri vardır. Dalma nöbeti gibi bazı tipleri kolay fark edilmezken, bazı nöbet tipleri aileleri çok etkileyecek şekilde dramatik görünümde olabilir. Bazı nöbet tiplerinde ise bilinç değişikliği olmaz. Ailelerin bilinç ve davranış değişikliklerinde çocuklarını iyi gözlemeleri doktora doğru bilgi vermeleri açısından çok önemlidir. Tanının desteklenmesi için beyin elektrosu, EEG (elektroensefalografi) çekilir. Ayrıca epilepsinin sebebinin aydınlatılması için bazı kan, idrar tetkikleri, beyin görüntülemeleri gerekebilir. İlk nöbetten sonra tekrarlama riski %30-70 arasında değişmektedir. Bazı faktörler bu riski artırır. Bunlar arasında nöbetin sebebi, EEG bulguları, nöbet zamanı en önemlileridir. EEG anormalliğinin varlığı, nöbetin uykuda olması, kısmi olması, ailede epilepsi olması tekrar riskini artırıyor.

Epilepsi tedavisi öncelikle ağızdan alınan ilaçlarla yapılır. Bunlara antiepileptik ilaçlar denir. İlaç uygulamaları günde bir ya da iki kere olmalı, günde üçten fazla dozda verilmemelidir. İlaç seçimi, nöbet tipi ve EEG bulgularına göre yapılır. İlk ilaçla nöbet kontrolü sağlanamaz ise ilaç değişimi ya da yeni ilaç eklenmesi gerekebilir.

Kullanılan ilaçlar nöbetleri kontrol altına alırken hastanın günlük yaşam kalitesini de etkilememelidir. En az iki yıl nöbet geçirmeyen çocukların ilaçları kesilebilir. İlaç kesiminden sonra tekrarı, genellikle ilk yılda görülmektedir. Geç nöbet tekrarı çok nadirdir. Tekrarda epilepsinin sebebi, çocuğun nörolojik durumu, ilaç başlama ve kesilme yaşı, epilepsi süresi ve nöbet sayısı, nöbet tipi, ilaç tipi, nöbetsiz dönemlerin süresi çeşitli derecelerde etkili olmaktadır.

Tekli ya da çoklu ilaç tedavisine rağmen nöbet kontrolü sağlanamayan hastalarda epilepsi cerrahisi, ketojenik diyet, epilepsi pili takılması düşünülebilir.


 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Eylül 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.