Doğumdan sonra hayattan zevk almıyorum
CEVAP Doğum sonrasında annelerin yaklaşık yarısında “annelik hüznü” adı verilen hafif depresyona benzeyen bir durum görülür. Genel olarak hafif düzeyde bir elem, yorgunluk (belki dokuz ay on günün yorgunluğu), isteksizlik, durgunluk görülür. Annelik hüznü daha çok kadındaki hormonal değişikliklere bağlanma eğilimindedir. Yeni sosyal durumun da etkisi göz ardı edilmemelidir. Annelik hüznü bir hastalık olarak kabul edilmez ve geçicidir. Bu belirtiler sürer ve şiddetlenirse doğum sonrası depresyona ilerlemiş olabilir. Anne çocuğuna bakamayacağını, yeterli annelik yapamayacağını, çocuğuna zarar verebileceğini düşünebilir; diğer depresyon belirtileri de görülür. Böyle bir durum varsa, depresyon tedavisi uygulanmalıdır.
SORU Annemin yaklaşık 5 aydır şiddetli olan baş ağrıları ve bunun yanında genellikle öksürükle gelen bayılmalar var. Sürekli hastaneye gidiyoruz. Yapılan tetkiklerde bir şey çıkmıyor. Filmler, tahliller, emarlar temiz çıktı. Sinüzit, migren, depresyon en sonunda panik atak dediler. Şu an tedavi uygulanıyor. Ayda bir kontrole gidiyor. Daha bir ay oldu gerçi ama değişen bir şey yok. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
CEVAP Bir kişide gerek bedensel, gerekse ruhsal nitelikte değerlendirilebilecek belirtiler görülebilir. Baş ağrısı ve baygınlık bu tite belirtiler olabilir. Bunları doğru değerlendirmek için bir kişinin bütüncül yaklaşımla değerlendirilmesi gerekir. Daha önce yapılan tetkikler bedensel hastalıklara yöneliktir. Böyle bir kişide 5-6 ay önce önemli bir yaşam olayının olup olmadığı ve varsa sürüp sürmediği, baygınlığın özellikleri, EEG çekilip çekilmediği, tansiyonla ilgili sorun olup olmadığı, kişilik özellikleri gibi konuların bilinmesi gerekir. Bunlar hem o kişiyi tanımada, hem de hastalığını anlamada yararlıdır. Bunlardan sonra bir tedavi planlanması uygun olur.
SORU Üç sene önce kalp krizi geçiriyorum, nefes alamıyorum, bayılıyorum tarzında şikayetlerle birkaç kez hastaneye kaldırıldım; yapılan tetkiklerden bir şey çıkmadı. Doktor sonunda panik bozukluk olduğunu söyledi, ölüm korkusu tarzında yani... Bu durumlar 1 ay kadar sürdü sonra yavaş yavaş geçti. Son günlerde gece yattığımda tekrar nefes alamıyorum gibi geliyor, kendi kendimi telkin ediyorum, acaba tekrarlar mı?
CEVAP Burada belirtilen üç yıl önceki belirtiler büyük olasılıkla panik bozukluğuyla ilgilidir. Panik bozukluğunda nöbetler gündüz de, gece de yaşanabilir; kişiyi uykusundan uyandırabilir. Panik bozukluğu tedaviyle düzelse bile, tekrarlama olasılığı vardır. Bu nöbetler sürüyorsa, tedavi edilmesi gerekir. Kalıcı düzelme ve iyilik için ilaç tedavisiyle birlikte psikoterapi uygulanması yararlı olmaktadır.
Paylaş