El ve ses titremelerine dikkat!
Dikkat... bu gizli hastalık her meslek grubunda görülebiliyor...
Toplumda yüzde 50 oranında gizli sosyal fobik var. Milletvekillerinden tutun da ev hanımlarına, öğretmenden avukata, sanatçısına kadar her kesimden ve meslek grubundan gizli sosyal fobik var.
Hata yapabilirim diyebilmek!
Sosyal fobiklerin bu düşünce biçimlerini değiştirip, "Hata yapabilirim hiç önemli değil" diyebilmesi gerekiyor ama bunu yapamıyorlar. Çünkü kişi zaten mükemmeliyetçi ve hatayı kabul edemiyor. Bu şekilde sosyal fobik olan pek çok kişi var.
Oyuncu ve müzisyenlerde gizli sosyal fobi
Bazı sanat gruplarının içinde gizli sosyal fobikler yoğun şekilde var. Başkalarının rollerine girdikleri için sanatçılar daha çok yaşıyorlar. Kendilerini beğenmedikleri için başkasının rolünü oynuyor. Onun haricinde genellikle müzisyenlerde oluyor bu durum. Heyecanla birlikte ses titremesi başlıyor. Yetenekleri var ama kullanırken; "çok iyi olmak durumundayım" duygusu olduğundan aşırı mükemmelliyetçi oldukları için kendilerini didikliyor ve kilitliyorlar. Mesela sosyal fobik olduğu için sahnede imaj yapıyor gibi gözlük kullanan müzisyen örnekler var.
Çay kahve içmekte zorlananlar
Sosyal fobik bireylerde en çok el titremesi ile karşılaşılıyor. Üst düzey yöneticilerin çoğunda bu belirti çıkıyor. Onun haricinde, çoğu yerde hiçbir şekilde çay, kahve içmeyenler var. Tamamen elleri titrediği için içemiyorlar. Kiminin eli, kiminin başı, kiminin ses tonu titrer. Ama genelde el titremelerine daha sık rastlarız. Özelikle ince motor hareketleri yapamazlar ve küçük ince fincanları tutamazlar. Kendi kendilerine kaldıklarında ise rahatlarlar. Bazıları sıcak bir şey içemez ama soğuk şeyleri içebilir. Midem rahatsız diyerek içmiyor ya da alıyor ama bir yudum içmeden kalkıyor masadan...
Bazılarında ise yemek yerken bulantı başlıyor birden bire. Bu şekilde bir danışanım olmuştu. Yoğunlaşmış kaygıyla ilgili bir durum. Beyin bunu yaşayacağım diye şartlanıyor. Büyük çoğunlukla yaşananlar bu şartlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.
Gizli sosyal fobikler
Klinik tecrübelerimizde hareketle gizli sosyal fobinin toplumda yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakam azımsanmayacak bir orandır. Kişi, mesleğini, işini yapıyor ve dışarıdan asla sosyal fobik olduğu görünmüyor. Bu tarzda konuştuğum pek çok farklı seviyeden gizli sosyal fobik insan var. Ev hanımından tutun, milletvekillerine kadar pek çok insan sosyal fobik özelliklere sahip olabiliyor. Avukatların, öğretmenlerin içinde gizli sosyal fobiklere sık rastlıyoruz.
UZM. DR. SEMRA BARİPOĞLU
UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK
KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=36240
Paylaş