'Gördüğüm rüyalar hayal gibi devam ediyor'

"En az 2-3haftada bir sorunlu geceler geçiriyorum. Gördüğüm rüya/kabus uyansam da hayal gibi devam ediyor.'

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

SORU En az 2-3haftada bir sorunlu geceler geçiriyorum. Gördüğüm rüya/kabus uyansam da hayal gibi devam ediyor. gözlerimi kapadığım an kaldığı yerden devam ediyor. Rüyada mıyım, hayal mi, gerçek mi bazen anlayamıyorum. Uyandığımın farkında oluyorum ama tam olarak bilincim yerine gelmiyor rüyalar hala devam ediyor. 4-6saat sürüyor genelde havanın aydınlanmasıyla son buluyor. Her hangi bir madde bağımlısı değilim. CEVAP Bu tür sorunlarda önce uyku EEG'sinin çekilmesi, mümkünse monitorizasyon (sürekli olarak beyin elektriksel aktivitesinin izlenmesi) uygun olur. Bu tetkiklerde bir sorun saptanırsa, ona yönelik tedavi yapılır. Uyku EEG'si normalse, bu durumun bir psikiyatrik bozukluğa veya günlük yaşam streslerine bağlı olup olmadığı araştırılır. Uyku derinliğini artırıcı ilaç yararlı olabilir. Bunların sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi, tetkiklerin yapılabilmesi için uyku merkezi olan bir hastaneye ve gerekirse, bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur. SORU Bipolar hastasının en çok depresyon durumu kaç yıl sürer. Çok ilaç denendi hiç faydasını bulamadık 2 yıldır aynı şikayetleri kafam çalışmıyor. Yediklerimden tat alamıyorum ne ağlayabiliyorum ne gülebiliyorum. CEVAP Bipolar bozukluğun iyi özelliği hem manik nöbetin, hem de depresif nöbetin tedaviden yarar görmesi ve iyileşmesidir. Bipolar bozuklukta yıllarca süren bir depresyon nöbeti görülmez. Bu bozukluğun kötü özelliği, tekrarlamasıdır. Nöbetlerin genellikle manik mi, yoksa depresyon mu olduğuna göre koruyucu tedavi yapılır. Sizin depresyon nöbetiniz tedaviye dirençli olabilir, böyle bir durumda kullanılan ilaçlar değiştirilir veya yeni ilaç eklenir. SORU Ben 15 yaşında bir erkek çocuğu olan, eşinden yaklaşık 2 sene önce boşanmış bir kadınım.Sorunum insanlara ve özellikle erkeklere güvenememem.Yalnızlık duygusuyla baş etmekte zorlanıyorum ama erkeklere güvenemediğim için özelime kimseleri dahil edemiyorum. Bir şekilde setler çekiyorum sanırım ki, yalnız bir kadın olmaya kendimi mahkum ediyorum. Özgüven düşüklüğü ve sürekli depresif bir ruh halinde olmam da mutsuzluğumu daha da perçinliyor. Oğlumla iletişimimde sorun yok,aksine iyi anlaşan arkadaş gibiyiz. CEVAP Boşanma, en çok stres yaratan durumlardan biridir. Boşanmadan önce yaşadıklarınız, deneyimleriniz insanlara ve erkeklere güvensizliğe neden olmuş olabilir. Evliyken de kendinize güvenmekte sorun var idiyse, o zaman kişilik özelliğiniz olarak değerlendirilebilir. Güvensizlik depresyonda, depresyon boşanmadan sonra da görülebilir. Yalnızlıkla baş etmede güçlük çektiğiniz için stresle baş etme güçlüğünüz olabilir. Depresif ruh halinde bulunduğunuzu belirttiğiniz için, önce bir psikiyatrist tarafından onun tedavi edilmesi gerekir. Ardından doğal davranmanız, fakat insan ilişkilerinde daha temkinli olmanız ve güven konusunda önyargılı olmamanız uygun olur. Yalnızlıktan yakındığınız için, karşı tarafa da bir şans vermeniz gerekir.  

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:14 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.