GÖZ HASTALIĞI PANİĞİ

Formsante

Bu aralar gözünüzde kanlanma, yanma ve kaşıntı varsa, çok dikkat! Kırmızı göz hastalığı salgın ve yayılıyor.

 


Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan, havadan bile bulaşabilen bir virüsün neden olduğu ‘kırmızı göz’ hastalığı, salgın halinde bizi ve özellikle çocuklarımızı tehdit ediyor. Bunu engellemenin yolları haberimizde!

Alerjik konjunktivit: Gözün herhangi bir alerjene karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. Gözde alerjiye sebep olan etkenler; polenler, bacalardan ve eksozlardan çıkan zehirli gazlar, ilaç veya kozmetik amaçla göze sürülen maddeler ve ev tozlarıdır. Güneş ışığı şikayetleri artırır. Havaların ısındığı, polenlerin çok olduğu mevsimlerde alevlenmeler görülür.

En temel tedavisi, sebep olan etkenlerden uzak durmaktır. Bu genellikle pek mümkün olmaz. Belirtileri hafifletmek için yetişkinler güneşe çıkarken güneş gözlüğü kullanmalı, çocuklar ise gözlerini örtecek şekilde şapka takmalıdır. Belirtiler ortaya çıkmış ve şikayetler fazla ise ilaç tedavisine başlamak gereklidir. İlaçlar hastalığı ortadan kaldırmaz; sadece gözü sakinleştirir, şikayetleri hafifletir.
Mikrobiyal konjunktivit: Çocuklarda en sık karşılaşılan göz hastalığıdır. Bakteriyel veya viral sebeplere bağlı olabilir. Yenidoğanlarda, doğum kanalından göze bulaşan mikrobik etkenlerle, doğumdan hemen sonraki günlerde ortaya çıkabilir. En temel belirtiler gözde kızarıklık, çapaklanma, sulanmadır. Çapaklanmanın rengi, miktarı etkene ve şiddete göre değişir. Gözkapakları çapaklanma nedeniyle birbirine yapışabilir.

Keratit: Mikrobik etkenler kornea tabakasını etkilediğinde ülser, gözün dış zarında (konjunktivada) kızarıklık (kırmızı göz) meydana gelir. Şiddetli ağrı, sulanma, ışığa karşı aşırı hassasiyet gibi belirtiler vardır. Görüşü azaltan kalıcı hasarlara, lekelere sebep olabildiği için, doktor kontrolü önemlidir. Tedavisinde antibiyotikli damla, pomadlar kullanılır.

Göz yaralanmaları: Künt veya delici uçlu herhangi bir maddenin, dikkatsizlik veya kaza sonucu göze değmesinden dolayı göz dokularında meydana gelen yaralanma gözde kanlanmaya yol açar. Böyle durumlarda gözün çeşitli tabakalarında yırtılmalar olabilir. Gözün kaybına kadar gidebilecek acil durumlar ortaya çıkabilir, ameliyat gerekebilir. Hemen doktora başvurulmalardır.

Diğer sebepler: Çocuklarda göz kızarıklığının diğer sebepleri; iritis, üveitis gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar, bazı sistemik hastalıkların belirtileri olabilirler. Bu yüzden doktor kontrolü ve sistemik araştırma yapılması önemlidir. Kalıcı hasar yapabileceklerinden dikkatle tedavisi gerekmektedir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.