'Hiçbir şey yapmak istemiyorum'

"İsteksizlik bir şeyi yapmak isteyip te yapmama okunan şeyleri algılayama problemim var ve sürekli olarak bir şey olacakmış gibi kalp atışı oluyor."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

SORU Ben bipolar affektif bozukluk tanısı konmuş bir hasta olarak şunu merak ediyorum; uygun meslek seçimi diye bir şey var mı bu hastalıkta? Mesela fazla duygu iniş-çıkışı olan oyunculuk mesleğini icra edebilir miyim? Ya da daha durağan işler mi seçmeliyim? CEVAP Bipolar bozuklukta nöbetler yatıştıktan sonra, kişinin tüm işlevleri tamamen normale döner. Bipolar bozukluğu olan kişiler depresyon ve mani nöbetleri dışında her işte çalışabilir. Bu nedenle özel bir iş seçimine gerek yoktur. Depresyon ve mani nöbetlerinin tedavi edilmesi, bu nöbetlerin önlenmesi temel yaklaşımdır. Nöbetlerin önlenmesi için koruyucu tedavi uygulanmalı, nöbetlerin erken belirtileri öğrenilip erken müdahale edilmelidir. Fazla duygusal iniş-çıkışlar nöbetleri tetikleyebilir. SORU İsteksizlik, bir şeyi yapmak isteyip de yapmama, okunan şeyleri algılayama problemim var ve sürekli olarak bir şey olacakmış gibi kalp atışı oluyor. CEVAP Bu belirtiler genel olarak anksiyete ve depresyonda görülen belirtilerdir. Depresyon yaşayanların tama yakınında anksiyete duygusu ve anksiyetenin bedensel belirtileri de (çarpıntı gibi) görülür. Yaşanan belirtiler saat veya gün kısa kısa sürelerle değil, en az iki hafta sürüyorsa önemlidir ve muayene sonucunda depresyon tanısı konabilir. Bunun için bir ruh hekimiyle görüşmek gereklidir. SORU Her  ay regl olmadan önce başlayan sıkıntılar ve sinirlenmeleri engellemek için kadın doktoru bana adet başlamadan 10 gün önce kullanmam ve 10 günden sonra bırakmam üzere ilaç verdi. Benim öğrenmek istediğim şey sadece kısa aralıklarla antidepresan kullanmak herhangi bir sorun yaratır mı? CEVAP Adet öncesinde, hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak her kadında huzursuzluk, gerginlik, sıkıntı, sinirlilik, toleransta azalma gibi belirtiler ortaya çıkar. Kadınların yaşadığı belirtiler açısından fark şiddetle ilgilidir; bazıları belirtileri hafif, bazıları şiddetli yaşar. Burada yazılanlardan, kadın hastalıkları ve doğum doktorunun bir antidepresan ilaç verdiği anlaşılıyor. Burada amaç ilacın antidepresan etkisinden değil, anksiyete giderici etkisinden faydalanmaktır. Bu kadar sürede ve bırakınca ilacın antidepresan etkisi de görülmez. Bu durum adet öncesi gerginlik sendromu olarak bilinir ve adet öncesindeki ortalama bir haftalık sürede anksiyete giderici ilaçlardan birini kullanmak yeterli olur.

 

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Şubat 2013

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.