İlk 1000 gün tüm yaşamı etkiliyor

Hayatımızın en kritik günleri yeni bir misafirin geldiğini fark etmeden önce başlıyor.

Hayatımızın en kritik günleri yeni bir misafirin geldiğini fark etmeden önce başlıyor.

Sizce hayatımızın ilk 1000 günü ne kadar önemli dersiniz? İlk 1000 gün daha anne karnındaki ilk günden başlayarak çocuğun ikinci yaşı boyunca devam eden bir süre ve bu süre tüm hayatı etkileyecek sağlık durumunun da temellerini atıyor. Hayatımızın en kritik ilk1000 günü aslında hayatımıza yeni bir misafirin geldiğini fark etmeden önce başlıyor. Hamileliğin ilk 8 haftası kadınlar genelde bu küçük misafirin varlığından habersiz oluyorlar, oysa bu dönem çok önemli bir gelişim evresi. Annelerin, anne adaylarının bu döneme vitamin ve mineral depoları dolu olarak girmesi, hamilelikten önceki dönemde sağlıklı beslenmiş olmaları çocuklarının tüm hayatını etkiliyor. ilkbingunBu dönemde folik asit, iyot, demir sağlıklı bir gebelik süreci için önemli. Tabii ki annenin kan şekeri gibi değerlerinin, hamiliğe başladığı kilonun önemi de yadsınamaz. İşte bu nedenlerden dolayı kadınların kendisine çok iyi bakması gerekiyor. Her anne çocuğu için en iyisini ister. Bebeklerin beslenmesinde de en iyi besinin anne sütü olduğunu hepimiz biliyoruz. Anne adaylarıyla yapılan araştırmalarda araştırmaya katılanların %80’inin hamileliliğin son 3 ayında anne sütünde kararlı olduğunu gösteriyor. Hamilelikte beslenmeye dikkat

ANNE SÜTÜ GERÇEK BİR MUCİZEDİR

Anne sütü gerçek bir mucize çünkü bebeğin ihtiyaçlarına göre gün gün, hatta gün içerisinde bile farklı bir içeriğe bürünerek fiziksel ve zihinsel gelişim için en iyi kaynağı sağlıyor. İspanya’da yeni yapılan bir araştırma anne sütünün içerisinde sanılandan çok daha fazla, (700’den fazla) faydalı bakteri olduğunu ortaya çıkardı. Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesini teşvik ediyor.

ANNE SÜTÜ GERÇEK BİR MUCİZE

Daha hastaneden çıkmadan, bebeklerin yarısı bebek maması ile tanışıyor Bebek maması ile tanışmanın yoğun olduğu, bu kararın alındığı kritik zamanlar vardır. İlk gece, 3. ve 6. Aa muayeneleri en fazla geçişin gözlendiği zamanlardır. Özellikle bu zamanlarda annelerin bazı bilgilere sahip olması, pediatristleri ile doğru iletişim kurarak doğru kararlar vermeleri bebeklerinin sağlığı ve gelişimi açısından çok önemli.

ANNE SÜTÜNE ALTERNATİF BESİN SEÇİMİ

Anne sütüne alternatif besin seçiminde dikkat edilecek noktalar: Beslenme tüm fiziksel ve zihinsel gelişimi etkileyen en önemli etkenlerden biri. Anne sütü tartışmasız ilk seçenek olmalı ama gerçekten anne sütü alınmasına mani bir durum varsa buna alternatif besinin seçiminde nelere dikkat etmek gerekir?

BUNA KARAR VERİRKEN ANNELERİN SORMASI GEREKEN BAZI SORULAR VAR BEBEĞİMİN FİZİKSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİMİ NASIL GİDİYOR?

En iyi gelişimi sağlamak için hangi besin öğelerine ihtiyacı var? Bu besin öğelerinden ne kadar tüketmesi gerekiyor?

BEBEĞİMİN GÜNLÜK YAŞAMI NASIL?

Mutlu bir bebek mi yoksa bazı huzursuzluklar yaşıyor mu? Uyku düzeni nasıl, sindirim sistemi problemleri var mı?

SEÇECEĞİM DEVAM SÜTÜNÜN İÇERİĞİ NASIL OLMALI?

Bebeğimin bağışıklık sistemini geliştirecek besin öğeleri neler? Çocuğumun ileride obez olma riskini, dolayısıyla kronik hastalıklara yakalanma riskini bu içeriğe bakarak nasıl önleyebilirim? Bunlar gerçekten her ebeveynin cevabını bulması gereken çok önemli sorular ve hepsinin beslenmeyle ilişkisi var. Peki, bunun uygulamasını nasıl yapacağız? Anneler bu soruları pediatristler ile mi konuşmalılar veya direkt markete gidip bir seçim yapabilirler mi? Doğru bir seçim yapmak için etikette nelere dikkat etmek gerekir? Anne sütü alan bebeklerin obezite riski, anne sütü aldıkları her ay için ilaveten %4 azalıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri anne sütünün düşük protein içeriği. Bu nedenle anne sütü verilemiyorsa düşük protein miktarı ve yüksek protein kalitesi en önemli seçim kriteri olmalı. •Proteinin ne kadar değerli bir besin öğesi olduğunu biliyoruz ama bebeklerde yüksek protein alımı obezite riskini arttırırken, daha tam olarak olgunlaşmamış minicik böbreklere de oldukça fazla bir yük getiriyor. Peki uygun protein miktarı ne olmalı? Anne sütünde litrede 12 gr protein bulunuyor, dolayısıyla seçilecek devam sütlerinde de bu düzeyde bir protein içeriği olması önemli.

İKİNCİ ÖNEMLİ NOKTA KARBONHİDRAT İÇERİĞİ

Mamaların etiketlerinde son derece detaylı bir beslenme tablosu vardır. Burada hem karbonhidrat, hem de şeker içeriği yazar. Bu çok önemli bir ipucu; karbonhidrat miktarı ile şeker miktarı aynı olmalı. Eğer bu iki değer aynıysa devam sütü sadece süt şekeri olan laktoz içeriyor demektir. Yani içerisinde ayrıca nişasta ya da farklı şeyler yoktur demektir.

BU DEĞERLER BEBEĞİNİZİN ALDIĞI LEZZET AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Eğer formüla içerisindeki karbonhidratın tamamı süt şekeri değilse, içerisinde nişasta ya da farklı karbonhidratlar varsa o zaman bebeğimiz daha tatlı bir lezzet alır. Özellikle anne sütüne ilave olarak kullanılan mamalarda bu durum pek tercih edilmez çünkü bebeğin aldığı bu lezzet anne sütünü bırakmasına neden olabilir. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Aralık 2014Yayınlanma Tarihi:06 Aralık 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.