İnternet gazeteciliği paneline büyük ilgi
Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen "İnternet Gazeteciliği ve Haber Doğrulama" etkinliği Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan moderatörlüğünde yapılan etkinliğin konukları dogrulukpayi.com Kurucusu Baybars Örsek ve teyit.org Editörü Gülin Çavuş'tu. Toplantının açılış konuşması yapan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör; "Haber yapmak önemli ama yapılan haberin doğruluğu daha önemli. O yüzden doğru haber yapmaya ve haberinize sağlam, güvenilir kaynak bulmaya çalışın." dedi.
“GAZETECİLERİN YAPMASI GEREKEN DOĞRULAMAYI YAPIYORUZ”
Baybars Örsek, Doğruluk Payı sitesinin siyasetçilerin iddia ve beyanlarını kontrol ve doğrulama amacı güttüğünü ve bu amacı gerçekleştirirken aslında gazetecilerin yapmaları gereken “bilgi doğrulama” (fact checking) pratiğini hayata geçirdiklerini anlattı. Örsek, TBMM’deki 300 milletvekilinin twitter kullanıcısı olduğunu ve dogrulukpayı.com’un bu hesapları takip ettiğini ve gerektiğinde açıklamaları kontrol ettiğini belirtti. Doğruluk Payı sitesi çalışmaya başladıktan sonra siyasetçilerin daha dikkatli olmaya başladıklarını kaydeden Örsek, bugüne kadar yaptıkları değerlendirlemelerin yanlış olduğunu söyleyen bir siyasetçinin çıkmadığını, hatta kendilerine teşekkür eden siyasetçilerin olduğunu belirtti. Bu konuda milletvekili danışmanlarına eğitim de verdiklerini kaydeden Örsek, konuşma metinlerini hazırlarken doğru bilgi kullanmalarının önemli olduğunu danışmanlara anlattıklarını belirtti. “Bizim derdimiz, toplumun doğru bilgilendirilmesidir” diyen Örsek demokratik karar alma süreçleri açısından doğru bilgiye duyulan ihtiyacın giderek arttığını ifade etti.
“YANLIŞ HABERLER EN ÇOK KRİZ ANLARINDA YAYILIYOR”
Gülin Çavuş ise teyit.org sitesinin doğruluk payı’ndan farklı olarak haberlerle sosyal medyada dolaşıma giren çeşitli içeriklerin doğrulamasını yaptıklarını anlattı. Çavuş, özellikle kriz anlarında yanlış bilgi ve haberlerin çok hızlı bir şekilde yayıldığını ve bu dönemlerde doğrulamanın öneminin arttığını söyledi. Bir içeriği doğrulama analizine almak için aciliyet, viral olma ve önemlilikten oluşan üç kriteri dikkate aldıklarını anlatan Gülin Çavuş, içeriğin yanlış olduğunu ortaya koymak için en az iki kanıt aradıklarını belirtti. Konuşmasında yalan haber konusuna değinen Gülin Çavuş, “biz yalan haber ifadesini kullanmıyoruz, yanlış ya da eksik haber diyoruz, çünkü çoğu durumda gazetecinin bilerek yalan haber ürettiği iddiasında değiliz” dedi.
Prof. Dr. Süleyman İrvan da katkı olarak kriz anlarında insanların her tür habere inanma eşiğinin düştüğüne ilişkin araştırmalar olduğunu söyledi.
“GİRİŞİMCİ OLUN”
Yeni Medya ve Gazetecilik öğrencilerinin sorularını yanıtlayan konuklar genç iletişimcilere boş zamanlarında farklı alanlardaki kuruluşlarda staj yaparak deneyim kazanmalarını, mutlaka yabancı dil öğrenmelerini ve medya alanında dünyadaki yenilikleri takip ederek girişimcilik yanlarını geliştirmelerini tavsiye ettiler.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)
Paylaş