KAÇ ÇEŞİT TEDAVİ YÖNTEMİ VAR

PSK. DR. AYŞEGÜL ERAY

DESTEKLEYİCİ PSİKOTERAPİ:
Hastaya sıkıntı veren sorunları ele alarak çözüm yolları bulmaya yönelik amaçlar ön plandadır. Hastanın rahatlamasını sağlayacak yollar gösterilmeye çalışılır.

PANİK BOZUKLUK VE FOBİLERDE TEDAVİ
Hastaya en başta Panik Ataklarının kendi beden duyumlarını yanlış bir şekilde yorumlamalarından kaynaklandığı öğretilmelidir.

BİLİŞSEL -DAVRANIŞÇI YAKLAŞIM:
Hastalar otomatik düşüncelerini tanıma konusunda eğitilir ve sonra bunların geçerliliğini objektif olarak değerlendirmeleri üzerinde çalışılır. Bu tedavi yaklaşımında amaç, hastaların panik belirtilerinin tehlikeli olmadığını ve kontrol edilebilir basit bir sistemin sonucunda ortaya çıktığı konusunda bilinçlendirilmeleri amaçlanır.

Panik bozukluk ve agorafobide en etkin septomatik yöntem alıştırma veya üstüne gitme yöntemidir. Bu durumda kişi sıkıntınsa çare olarak geliştirdiği iki strateji mevcuttur: Kaçınma ve Güvenlik Önlemi Alma. Aslında kişinin rahatsızlığını da oluşturmaktadır. Kişinin kaçındığı veya korktuğu durum veya nesnelere bir düzen içinde maruz bırakılması (exposure) ve ardından ortaya çıkan tepkinin önlenmesi (response prevention) bu kısır döngüyü kırmada en güçlü yöntemdir.  Bu yaklaşımda temel amaç; hastaların panik belirtilerinin tehlikeli olmadığının, kontrol edilebilen basit mekanizmalar sonucunda oluştuğunu ayırt edebilmesi esasına dayanır.     

DESTEKLEYİCİ PSİKOTERPİ: Panik anksiyetenin ilk evresi için daha önemlidir. Daha sonraki dönemlerde Yapılandırılmış Psikoterapi daha sonraki evrelerde daha ön plana çıkmaktadır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Şubat 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.