DHA
İki derneğin birlikte uygulayacağı ‘Toplum Duysun Şiddet Son Bulsun’ projesine Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı 8 bin 433 euro hibe destek verdi. Projeye göre, beş aylık süre içinde farklı gelir gruplarının ikamet ettiği Gürpınar, Mehmetçik ve Sevindik mahallesi'nde yaşayan 300 kadının eğitileceği belirtildi.
Denizli Soroptimist Kulübü Başkanı Bilge Başöz ve Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği Başkanı Ayşe Balkanay, proje yürütücüsü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Huriye Demirhan, basın merkezinde düzenlenen toplantıda, proje hakkında bilgi verdi.
Türkiye'de her 5 kadından birinin aile içi fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten Denizli Soroptimist Kulübü Başkanı Bilge Başöz, yapılan araştırmalarda bu oranın Denizli'de yüzde 22 olduğunun belirlendiğini açıkladı. Araştırmalarda boyun eğici davranış gösteren kadınların daha fazla şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığının altını çizen Başöz, “Kadına yönelik şiddetin özellikle son yıllarda artması ve ciddi yaralanmalarla sonuçlanmasına karşın, kadınların sağlık ve güvenlik kuruluşlarına yeterince başvurmadığı gözlenmektedir. Biz de şiddete karşı kadınların bilinçlendirilmesi amacıyla bu projeyi hayata geçireceğiz” dedi.
ŞİKAYETÇİ OLMUYORLAR
Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği Başkanı Ayşe Balkanay, projenin bir amacının da kadınların maruz kaldıkları şiddetin farkına varmalarının sağlanması ve bu kadınların hukuki, psikolojik ve sosyolojik destek verilmesi olduğunu söyledi.
Projenin yürütücüsü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Huriye Demirhan da, yaptıkları araştırmalarda fiziki şiddete maruz kalan kadınların yüzde 10'unun ciddi şekilde yaralandığını, yüzde 27'sinin yatarak tedavi gördüğünü, buna rağmen bu kadınların sadece yüzde 2'sinin ilgili kurumlara başvuru yaptığını belirtti.
Beş ay sürecek projeye Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Funika Holding ve Karatışlı Nalbant Avukatlık Bürosu'nun da katılımcı olarak destek vereceği belirtildi.