KAHKAHA YOGASI ÜNİVERSİTEDE

A.A

Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde oluşturulan Yaşam Okulunda ilginç bir eğitim programı başlıyor.

 


Üniversite dışından katılımcıların da kabul edildiği okulda, stres yönetimi, meditasyon gibi tekniklerin yanında “kahkaha yogası” dersleri de veriliyor.

Kahkaha yogası programı, YÜSEM'de düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Kahkaha yogası ve kişisel gelişim uzmanı olan Türk asıllı ABD'li Deniz Keller, Hindistan'da doğan ve tüm dünyada stresle başa çıkma yolları arasında en etkilisi olarak gösterilen kahkaha yogasının iş verimine önemli etkilerinin bulunduğunu belirtti.
Bu konuda Amerika ve Avrupa'da uzun yıllar çalıştığını ve “Keller's Way” (Keller'in Yolu) adını verdiği bir eğitim sistemi oluşturduğunu dile getiren Keller, Türkiye'de ilk kez bir Yaşam Okulu bünyesinde katılımcılara stres yönetimi ve kahkaha yogası dersi vereceğini belirtti.

UYGULANMASI ÇOK KOLAY

Keller, herkesin yapabildiği bu yoganın herhangi bir hazırlık gerektirmediğini, fazla vakit almadığını ve çok kolay olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Kahkaha yogasında herkes bir neden veya mizahi bir durum olmadan gülebiliyor. Gülmek bir egzersiz olarak başlıyor ve bu gülme gruba yayılıyor. Bu sırada herkes göz göze bakıyor, hareket ediyor, derin nefes alıyor ve içindeki çocuk coşkusunu paylaşıyor. Kahkaha egzersiz olarak yapıldığında gülme içten gelene kadar alıştırmalar yapılıyor. Bu çalışmalarda vücudumuz kahkahanın verdiği şifadan faydalanıyor. Kahkaha atıldığında beyin mutluluk hormonu salgılıyor ve insan kendini çok iyi, zinde, neşeli ve enerjik hissediyor. Amerika'da birçok hastanede şifa bulmak için gülme terapileri uygulanıyor. Bu dala da 'Geletoloji' adı veriliyor.”

SINAV STRESİ İÇİN

Kahkaha yogasının, okullarda sınav öncesi ve sonrası, heyecan ve stresi ortadan kaldırmak, başarı oranını yükseltmek için de etkili olduğunu belirten Keller, “Kahkaha yogası, stres atma teknikleri, ekip ve birey güçlendirme, motivasyon çalışmaları, kişilerin iş yerinde, aile ve toplum hayatında, etkili ve verimli bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Sonuçta yaşam kalitesi ve becerileri güçlenir” diye konuştu.

Keller, toplantı sonrası stres yönetimi ve kahkaha yogası uygulamasını katılımcıların da yer aldığı bir atölye çalışmasıyla tanıttı.

20 kişinin katıldığı çalışmada Keller, katılımcılara doğru nefes alma yöntemleri hakkında bilgi verdikten sonra katılımcılardan müzik ve serbest dans eşliğinde birbirlerine bakarak kahkaha atmalarını istedi. Katılımcıların kahkaha atmakta zorlanmadığı gözlendi. 40 dakika süren eğitim, kahkahalarla sona erdi.

YÜSEM bünyesindeki Yaşam Okulunda, meditasyon, etkili iletişim, beyin yogası, beden dili, duygusal zeka ve nefes teknikleri gibi eğitimler de verilecek.

6 BİN KAHKAHA KULÜBÜ

Kahkaha yogasının 1995'te Hindistan Mumbai'de aile doktoru Madan Kataria ve yoga hocası olan eşi Maduri Kataria tarafından geliştirildi.

Adını gülme, gevşeme ve nefes egzersizlerinin birleşmesinden alan bu yoga türünün halen 50'den fazla ülkede 6 bini aşkın kulübünün bulunduğu belirtiliyor.

Kahkaha yogası sırasındaki gülme egzersizlerinin vücutta ve beyindeki oksijeni artırdığı, diyaframı çalıştırdığı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, kasları rahatlatıp gevşettiği ifade ediliyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Ekim 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.