KALP HASTALARINA UYARI
A.A
Kalp hastalarının, Ramazan ayında doktor doktor kontrolünde oruç tutmasının uygun olduğu açıklandı.
SK Aydın Anka Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Dr. Tünay Kurtoğlu, kalp hastalarının, Ramazan ayında doktor doktor kontrolünde oruç tutmasının uygun olduğunu söyledi.
Kurtoğlu, sağlıklı bireylerde orucun tıbbi açıdan yararlı etkilerinin olduğunun bilindiğini belirterek, oruç tutmanın kan yağlarını düzenlediğini ve iyi huylu olarak bilinen kolesterol düzeyini olumlu olarak etkilediğini kaydetti.
Kalp hastalarının ise oruç tutarken daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Kurtoğlu,
“Koroner kalp hastalığı belirtileri bulunan ancak doktor kontrolünden geçmemiş veya teşhis konulmuş ve tedavi edilmemiş koroner kalp hastalarının, oruç tutmaları sırasında sorunlar yaşanabilmektedir. Bu nedenle böyle kişilerin doktor kontrolü altında oruç tutmaları uygundur” dedi.
Kurtoğlu, pek çok ilacın günümüzde günde tek doz alınabilecek kadar etkili hale getirildiğini ancak sıcak havalarda 15-16 saati bulan oruç süresince ilaç alınmamasının bazı hastalar için sakıncalı olabileceğini kaydetti.
Kişilerin çalışma ortamlarının da oruç tutarken önemli olduğunu söyleyen Kurtoğlu, “Klimalı bir ortamda masa başı çalışan bir kimse veya Ramazan ayını yaylada tatil gibi geçirmeyi planlayan bir koroner kalp hastası oruç tutabilirken, yaz aylarında güneş altında efor sarf ederek çalışan sağlıklı bir genç oruç tutamayabilir. Bunun için oruç tutmak isteyen hastaların kendi durumları hakkında doktorlarını bilgilendirerek, görüş ve öneriler doğrultusunda hareket etmeleri, ilaç düzenlemelerini de doktorları ile birlikte yapmaları gerekmektedir” diye konuştu.
ORUÇ TUTAN KALP HASTALARI İFTAR VE SAHURDA NE YEMELİ?
Koroner kalp hastalarının uygulamakta oldukları diyetlerine Ramazan süresince devam etmelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Kurtoğlu, özellikle koroner kalp hastalığı bulunanlarda oruç tutarken oluşan uzun süreli açlığın, yüksek kalorili ve yağlı gıdalarla giderilmesi durumunda kalp krizi riskinin artacağı uyarısında bulundu.
Makarna veya hoşafın ideal yiyecekler olduğunu dile getiren Kurtoğlu, kızartma yerine fırında pişirilmiş yemeklerin tercih edilmesini ve porsiyonların ölçülü seçilmesini önerdi.
Sahur sofralarında “çok yenilirse, geç acıkılır” anlayışının gerçeği yansıtmadığına işaret eden Kurtoğlu, “Çünkü ne kadar çok ve hızla kan şekerini yükselten tatlılar yenirse, o kadar çok acıkılır” diye konuştu.
Kurtoğlu, sıcak nedeniyle Ramazan ayında koroner kalp hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesinin de çok önemli olduğunu belirterek, vücutta su miktarı azaldığında damar içi pıhtılaşma tehlikesinin artığını, bu durumun da kalp krizini tetikleyebildiğini söyledi.
Kurtoğlu, midenin asit salgısını artıran baharatların Ramazan sofralarından uzak tutulması gerektiğine işaret ederken, sigara tiryakilerinin oruçlarını sigara ile açmalarının da son derece zararlı olduğu uyarısında bulundu.
Paylaş