Kıskançlıktan Nasıl Kurtulurum?

Kıskançlık, hayatımızı etkileyen, ilişkilerimize zarar veren olumsuz tutumların başında yer almaktadır. Kıskançlık duygusu hem bu duyguyu yaşayan kişinin hayatına olumsuzluklar katmakta hem de kıskanmış olduğu kişinin hayatını etkilemekte ver rahatsızlık vermektedir.

Mutluluğunuzu engelleyebilecek ve aslında sizi sürekli rahatsız ve aksi biri haline dönüştürecek bu olumsuz tutumdan da tabi ki kurtulma yolları bulunmaktadır. Peki kıskançlıktan nasıl kurtuluruz?

Kıskançlığı Engelleme Yolları

Eminiz ki kıskançlık duygusundan yorulduğunuz ve kıskançlıktan nasıl kurtulurum diye kendinize sorduğunuz dönemler olmuştur. Öncelikle şunu unutmamız gerekir ki kıskançlık her insanda olan bir duygudur. Önemli olan bu duyguyu kontrol edebilmektir. Bu olumsuz duyguyu engelleyebilmek için öncelikle şu soruya odaklanmanız gerekmektedir. Kıskançlık sonucunda elime ne geçiyor? Bu soruyu kendinize sorun. Sizi ve karşınızdaki kişiyi olumsuz şekilde etkileyen, sürekli tedirgin ve rahatsız olmanıza neden olan bu duyguyu yenebilirsiniz. Aslında siz de bu durumdan rahatsızsınız. Kıskançlık, sizi haklı değil haksız çıkaran, gereksiz şekildeki davranışlarınızdan ötürü sizi bazen küçük düşürebilecek olumsuz bir duygudur.  Bu duyguyla hareket etmemek ve dizginlemek ise sizin elinizdedir.

Kıskançlık Duygusunu Yönetebilmek

Kıskançlık, insanın içinden gelen, hisleri sonucunda ortaya çıkan bir duygudur. Bu hissi ne yaparsanız yapın engelleyemezsiniz ancak bu hissi yönetmek her zaman sizin elinizdedir. Kıskançlık duygusundan kurtulmak için önemli olan nokta kıskançlığın altından yatan korkuları fark edebilmektir. Örnek verecek olursak; Acaba beni aldatıyor mu? Acaba beni terk edecek mi? Acaba ne zaman ayrılacağız? vs. vs. vs. gibi korkular aslında yersiz ve sizi sürekli mutsuz eden korkulardır.

Hayatta her şey olabilir. Bir insan eğer o anda sizin hayatınızda ise bu sizi tercih ettiği, sizi sevdiği içindir. Bu güzel durumu gereksiz korkularla bozarak kendinizi mutsuz etmek ise sizin elinizdedir. Kıskançlık duygunuzu yenebilmeniz için korkularınızın farklında olmanız ve bunların üstüne gidebilmeniz gerekmektedir. Korkularınızla yüzleşin! Aslında bu korkular çok daha önceden hatta çocukluğunuzdan gelen güvensizlikler ve yetersizlik duygusu yüzünden ortaya çıkmaktadır. Eğer ana sebebi bulabilir ve bu sebebin üstüne gidebilirseniz işte o zaman kıskançlığınızı yenebilirsiniz.

Stres Nasıl Geçer

Stres, hayatımızda başa çıkmakta zorlandığımız durumlar karşısında vücudumuzun ortaya çıkardığı ruhsal tepkilerdir. Aslında bir anlamda vücudumuzun bizi savunmak için kullandığı bir yöntemdir. Psikolojik olarak bizleri etkileyen, mutsuz ve depresif olmamıza neden olan yıpratıcı bir durumdur.

Hayatımızın bazı dönemlerinde olumsuz şeyler yaşayabiliriz. Bunlar boşanmak, bir yakının kaybı, aldatılmak, sevgiliden ayrılmak, bir kaza geçirmek, işsiz kalmak vs. olarak sayılabilir. İşte bu durumlar karşısında psikolojik olarak kendimizi çökmüş hissedebiliriz. Hiçbir şeyden zevk alamaz hale gelir, sürekli uyumak ister ve kimse ile bu durumu paylaşmak istemeyiz. Ancak streste tabi ki geçici bir durumdur. Hayatımız devam ettikçe yeni sorumluluklar, yeni başlangıçlar, yeni ilişkiler de bizleri beklemektedir. İşte önemli olan kısım bu yeniliklerin farkına varabilmektir. ‘’Stres nasıl geçer?’’ başlığında öncelikle ele alacağımız birinci nokta stres durumumun da geçici olduğudur.

Stres Sonsuza Kadar Devam Etmiyor

Olumsuz bir duygu yaşadığımızda kendimizi çok mutsuz hissedebilir ve dış dünyaya kendimizi kapatabiliriz. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi hiçbir şeyden zevk almamaya başlar ve yalnızlaşırız. Öyle ki bu durum artık fiziksel olarak da etkilerini göstermeye başlar. Uyku uyumakta zorluk yaşayabilir, yemek yiyemeyebiliriz. Kendimizi çok fazla bunalttığımız için yüzümüzde çok fazla sivilce çıkabilir veya saçlarımızda dökülmeler yaşanabilir. Bir anda kilo alıp verebiliriz. İşte bu olumsuz süreçlerin hepsi stresle ilgilidir ancak stres sonsuza kadar devam etmez.

Kontrol Sizin Elinizde

Bu noktada önemli olan şey duygularınızı kontrol altına alabilmenizdir. Yani bu olumsuz duygulara karşı vermiş olduğumuz tepkiler çok önemlidir. Öncelikle stres dönemlerinde nefes egzersizleri yapmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bununla beraber sosyalleşmeniz sizi mutlu edecek ve kafanızdaki düşüncelerden uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bir psikolog eşliğinde sorunlarınızı kendinize anlatmanız yani kendinizle yüzleşmeniz stresi atlatmanız için çok etkili bir yöntemdir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Şubat 2021Yayınlanma Tarihi:20 Şubat 2019

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.