MUĞLA'DA İNTİHAR ALARMI
DHA
Doğa ve turizm cenneti Muğla’da son iki yılda Türkiye ortalamalarının üzerine çıkan intihar vakaları endişe yarattı.
Kentte 2008 yılında 694 kişi, 2009 yılında 817 kişinin intihar girişiminde bulunduğu, bunların önemli bir kısmının ölümle sonuçlandığı ortaya çıktı. Jandarma ve polisin kayıtlarına girmeyen vakalar da dahil edildiğinde, Muğla’da her gün 3 kişinin intihara kalkıştığı, haftada 1 kişinin ise öldüğü belirtildi.
Muğla’da son günlerde artan intihar vakaları, gözleri İl Sağlık Müdürlüğü’nce 2 yıl önce kentteki hastaneler bünyesinde oluşturulan ‘kriz müdahale birimi’ne çevirdi. Muğla Merkez, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Milas devlet hastanelerinin acil servislerinde faaliyetini yürüten müdahale birimlerinin koordinasyonunu sağlayan İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Birim Sorumlusu Sosyolog Bülent Öngören, polis ve jandarmanın kayıtlarına göre, kent genelinde 2008 yılında 694 kişi, 2009 yılında da 817 kişinin intihara kalkıştığını açıkladı.
Bu kişilerden 2008 yılında 43’ünün, 2009 yılında 50’sinin yaşamını yitirdiğini bildiren Öngören, güvenlik güçlerinin kayıtlarına girmeyen intihar vakaları da dahil edildiğinde ortaya daha vahim bir tablo çıktığını söyledi. Öngören, Muğla’da her gün 3 kişinin intihar girişiminde bulunduğunu, haftada 1 kişinin de bu girişimler sonucu hayatını kaybettiğini ileri sürdü.
“İNTİHARA KALKIŞAN MUTLAKA YİNE DENİYOR”
Türkiye genelinde intihar oranının yüz binde 3 ve Ege Bölgesi’nde yüz binde 5 olurken, Muğla’da bu oranın yüz binde 8’e çıktığını, vakaların her yıl artmasının ise endişe yarattığını aktaran Öngören, “Muğla’daki intihar oranları çok yüksek. Müdürlük olarak 2003’ten bu yana projeler ve eğitimlerle intihar vakalarını en aza indirmeye çalışıyoruz. İntihar girişiminde bulunan kişi daha sonra bunu tekrar deniyor. Biz de bunu düşünerek hastanelerin acil servis bölümlerinde kriz müdahale birimleri kurduk. Burada intihar girişiminde bulunanlara psikologlarımız destek oluyor. Sorunların üstesinden gelme yeteneklerini arttırıyorlar” dedi.
“EN ÇOK KADINLAR İNTİHAR EDİYOR”
Sosyolog Bülent Öngören, Muğla’nın intihar vakalarında Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirtirken, “İntihar girişiminde bulunanların 3'te 2'si kadınlardan oluşuyor. Ancak ölümle sonuçlanmaların ise 3'te 2'si erkeklerden oluşuyor. Kadınlar ilaç gibi yöntemlerle intihar girişiminde bulunurken, erkekler ateşli silah ve asma şeklinde intiharları seçiyor. Bu nedenle intihar olaylarında ölümle sonuçlanma erkeklerde daha yüksek. İntihar girişimleri 15- 24 yaş arasında görülürken, ölümle sonuçlanma 25- 35 arasında gözlemleniyor” bilgisini verdi.
“ŞAKAYI BİLE CİDDİYE ALIYORUZ”
İntihar nedenlerinin başında psikolojik, ailevi ve ekonomik sorunlar geldiğini vurgulayan Öngören, “İstediği kızla evlenememe de intiharların bir başka nedeni. İntihar edeceğim diye şaka yapan biri olsa dahi bunu hemen takibe alıyoruz. Şaka da bir noktada intihara sürüklüyor. Biz polis, imam ve öğretmenlere eğitimler vererek onların nasıl davranması gerektiğini öğretiyoruz. Midesi yıkanan hastalarla görüşüyoruz, kriz geçirip bayılan hastalarla görüşüyoruz. İntiharları önlemek için toplumu bilgilendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
BODRUM BAŞI ÇEKİYOR
Öngören, Muğla’da en fazla intiharın yaşandığı ilçe olarak Bodrum’un öne çıktığını, 2008 yılında 6 kişinin, 2009 yılında 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bodrum’da 2010 yılının sadece 3 aylık döneminde 3 kişinin intihar ederek yaşamına son verdiğini bildiren Öngören, bu durumun turizm ve ticarette yaşanan düş kırıklıklarıyla ilgisi bulunduğunu söyledi.
Paylaş