Nano parçacıklar bağırsak hücrelerini değiştiriyor

İnsan ve tavuk hücre kültürleriyle deneyler yapan Amerikalı bilim insanları, gıda paketlerindeki nano parçacıkların, mide-bağırsak sistemindeki demir emilimini değiştirdiği sonucuna ulaştı.

İnsan ve tavuk hücre kültürleriyle deneyler yapan Amerikalı bilim insanları, gıda paketlerindeki nano parçacıkların, mide-bağırsak sistemindeki demir emilimini değiştirdiği sonucuna ulaştı.

Çeşitli kaynaklardan gelen minik nano parçacıklar çok sayıda malzemede kullanılmaktadır ama bu teknolojinin riskleri ve yan etkileriyle ilgili pek kesin sonuçlar yoktu şimdiye dek. Cornell Üniversitesi’nden Michael L. Shuler ile çalışan ekip, aynı yöntemle çeşitli nano parçacıkların insan sağlığı üzerindeki etkisinin incelenebileceğini söylüyor Nature Nanotechnology dergisinde. En fazla 100 nanometre (bir nanometre milyonda bir milimetreye eşittir)olan nano partiküllerin kaynakları farklıdır. Hacimlerine göre büyük bir yüzeye sahip parçacıklar, kumaşların özelliklerini değiştirebiliyorlar. Nano parçacıklar tıpta, bakım ürünlerinde veya koruyucu tabakalarda kullanılıyor. Ekip deneylerinde polistroldan üretilmiş 50 nanometrelik parçacıklardan yararlanmış. Bu plastik örneğin gıda paketlerinde kullanılıyor. Araştırmacılar parçacıkları bağırsağı kaplayan hücre kültürlerinde test edince ortaya şu sonuç çıkmış: Yüksek dozdaki nano parçacıklar, hücre zarını etkilediği için demir emilimini arttırıyor. Birkaç hafta süreyle nano partikül ile beslenen veya nano parçacıkların doğrudan doğruya ince bağırsağa verildiği tavuklarda farklı sonuçlar elde edilmiş. CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:01 Mart 2012

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.