NEDEN SALDIRGANLAŞIR?

Özgür Bolat

Çocukları saldırgan (agresif) olmaya iten sebeplerden neler? İşte çocukları agresifleştiren sebepler ve çözümler...

Ailesi tarafından dövülen çocukların daha saldırgan olduğunu biliyoruz. Çünkü çocuk saldırganlığı sorun çözme yöntemi olarak öğreniyor. Hayatında da bunu uyguluyor.

Ailesi ya da öğretmeni tarafından önemsenmeyen çocukların daha saldırgan olduğunu da biliyoruz. Bu tür çocuklar güç kullanarak diğer insanların dikkatini çekmek istiyor. Dikkat çekerse kendisini daha önemli hissediyor.

Şiddet dolu film izleyen çocuklar da daha saldırgan oluyor.

Bugün bunlardan bahsetmeyeceğim çünkü bunlar "doğru bildiğimiz doğrular." Saldırganlık hakkında bir de "doğru bildiğimiz yanlışlar" var. Bugün bu yanlışlardan bahsedeceğim.

KIZLAR DA ERKEKLER KADAR ŞİDDETE EĞİLİMLİ

Hep erkek çocukların daha saldırgan olduğu düşünülür ve gözlemlenir.

Saldırganlıktan kastımız fiziksel güç kullanmak ise, bu doğru.

Ama saldırganlık sadece fiziksel güç kullanmak ile sınırlı değil. Çocuk psikologlarına göre bir de "gizli saldırganlık" var.

Diğer çocuklara emrivaki davranma, kontrol ve manipüle etme gibi.

Gizli saldırganlık gösteren çocuklar, bazı çocukları oyuna dahil etmiyor, onları göz ardı ediyor,  küsüyor, arkadaşlıklarını bitiriyor ya da yalan söylüyor.

Oyun ortamlarında yapılan gözlemlerde ve araştırmalarda; kızların, gizli saldırganlık açısından erkekler kadar ve hatta onlardan daha saldırgan olduğu ortaya çıkıyor.

EĞİTİM PROGRAMLARI SALDIRGANLIĞA İTİYOR

Sanılanın aksine birçok eğitim içerikli program, çocukları şiddete eğilimli hale getiriyor.

Bir araştırmada şiddet unsuru içeren programları izleyen çocuklar ile eğitim içerikli programları izleyen çocuklar karşılaştırılıyor.

Ortaya hiç beklenmedik bir şey çıkıyor.

Gizli saldırganlık açısından bakıldığında, eğitim içerikli program izleyen çocuklar daha saldırgan.

SEBEP NE?

Bildiğimiz gibi hikayelerin yapısı benzer. Karakterler arasında bir çatışma çıkartılıyor, işleniyor ve sonunda da çözülüyor.

Eğitim içerikli programlara bakıldığında, programın büyük bir kısmında iyi ile kötü karakterler arasındaki çatışma işleniyor ve geliştiriliyor.

Çatışmanın çözümüne ayrılan zaman, programın sonunda çok kısa bir bölüm. Belki de %5’lik bölüm.

Yani çocuk çoğunlukla çatışmayı izliyor. 

Yetişkinlerin aksine, çocuklar son ile başlangıç arasındaki ilişkiyi hemen kuramıyor. Filme bir bütün olarak değil, filmdeki her davranışı bütüne bakmadan ayrı ayrı değerlendiriyor. Böyle olunca da bütün çatışma öğelerini ve gizli şiddet unsurlarını öğreniyor.

Küçük bir çocuğun başka bir çocuğa "aptal karga" dediğini duydum. Babası da bana dönüp, "Çizgi filmlerden öğrendi," dedi. O çizgi filmde, aptal karga diyen karakter filmin sonunda kaybetmiştir ya da azarlanmıştır (belki de azarlanmadı). Ama çocuk bunu göz ardı ediyor. O karakterin davranışlarını bütünden ayrı değerlendirip, öğreniyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Ekim 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.