Nörobilim Onur Programı ilk kez Üsküdar Üniversitesi’nde

‘Nörobilim Onur Programı’ ilk kez Üsküdar Üniversitesi’nde hayata geçiyor. Başarılı ve onur belgeli nörobilimciler yetişecek.

Nörobilim ve nöropsikiyatri alanlarında gerçekleştirdiği çalışmalarla önemli başarılara imza atan Üsküdar Üniversitesi, bu alanda Türkiye’de ilk kez yeni bir akademik program başlatıyor. Not ortalaması 3.50’nin üzerinde olan, araştırmaya ve bilime yatkın öğrencilerin katılabileceği programda eğitimini başarı ile tamamlayanlar ‘Onur Belgesi’ alacak. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Program sonunda nörobilimler alanında üst düzey çalışmalar yapabilecek nitelikli uzmanlar kazandırmak istiyoruz” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, nörobilim alanında Türkiye’de ilk kez hayata geçirecekleri ‘Onur Programı’ hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Eğitim içeriği oluşturuluyor

Nörobilim Onur Programı ile öğrencileri gelecekte AR-GE alanlarında başarılı bir şekilde çalışmak üzere yönlendirmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Ayrı bir sınıf, ayrı bir rektörlük dersi programı oluşturacağız. Şu aşamada da bunun eğitim içeriği oluşturuluyor. İçeriği oluşturulduktan sonra program eğitim müfredatının içinde ders koduyla ve içeriğiyle birlikte hayata geçirilecek. 4 yarıyıl tamamlamış öğrenciler arasından da seçimlerimizi yapıp ilk onur programını başlatmayı düşünüyoruz. Türkçe ve İngilizce bölümlerinden öğrenci alacağız ancak eğitim dilimiz Türkçe olacak. Ayrıca bu programa üniversitemizin bütün programlarından öğrenci seçeceğiz. Mühendislikten, tıp fakültesinden, insan ve toplum bilimleri fakültesinden ve sağlık bilimleri fakültesinden de öğrenci olacak. Buralardan seçilmiş öğrencileri biz bir ders programının içinde onur öğrencisi olarak yetiştireceğiz” dedi.

20 kişilik kontenjan belirlendi

Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Onur Programı kriterlerinden şöyle bahsetti: “Not ortalaması 3.50’nin üzerinde olan öğrencileri öncelikle onur öğrencisi olarak aday öğrenci haline getireceğiz. Adayları komisyon değerlendirecek, kontenjanımız ilk başta 20 kişi olarak belirlendi.

Not ortalaması 3.50’nin üzerinde 40-50 öğrencimiz olursa içlerinden araştırmaya yatkın olanları, bilimsel çalışma yapmak ve kendilerine akademik hedefler koymak isteyenleri kurulan komisyonda değerlendirerek 20 öğrenciyi sisteme dâhil edeceğiz. İkinci bir eğitimden daha çok öğrencinin özel bir eğitim olarak tanımladığımız bu programda, alanında ön plana çıkmış önemli olan hocalarımızdan birebir nörobilimler alanına özgül ders alma imkânı bulacaklar. Not ortalaması 3.50’nin altında olan ama dekan ve enstitü müdürleri tarafından önerilen, kabiliyetli yeteneği ile ön plana çıkan öğrencileri de programa dâhil etme şansımız var. Maksimumda 20 kişilik sınıfa iki kişi daha ekleyebiliriz.”

İş başvurularında dikkat çekecekler

Program kapsamında teorik derslerle birlikte öğrencilerin laboratuvara gireceğini ve projeler oluşturacaklarını belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Aynı zamanda birtakım özel seminerlere de katılacaklar. Öğrenci nörobilimleri ve beyni merak ediyorsa, gelecekte beyin araştırmalarında yer almak istiyorsa bu programla gerekli altyapıyı edinmiş olacak.

Örneğin biyomühendislik bölümünün bir öğrencisi, onur programını tamamlamış ise nörobilim alanında biyoteknoloji çalışmaları yapacak demektir. Bununla ilgili iyi bir altyapısı olduğu anlaşılacağı için iş başvurularında da dikkate alınacaktır. Nörobilimleri ilgilendiren herhangi bir yüksek lisans ya da doktora programında mutlaka öncelik alacaktır. Öğrenciler genellikle yüksek lisans veya doktora programına girdikten sonra akademik hayatı öğreniyor, literatürü takip ediyor, deney yapmaya çalışıyor ya da belli bir alanda araştırma yapıyor. Onur programına katılanlar bunları daha öğrenciyken öğrenmeye başlayacak” dedi.

Not ortalaması düşen programdan çıkarılabilir

Prof. Dr. Tayfun Uzbay, programla ilgili son olarak şunları söyledi: “Onur programına seçilen bir öğrenci programın gereklerini yerine getirmiyorsa programdan çıkartılabilir. Öğrenci seçildikten sonra notlarında ciddi bir düşüş oluşmuşsa programdan çıkarılabilir. Ayrıca disipliniyle ve uyumuyla, insan ilişkileriyle örnek olması, etik değerlere de uyması gerekiyor. Olumsuz tutum ve davranışları dikkat çeken, etik kurallara uymayan, disiplin problemi olan öğrenciler notu yüksek de olsa, seçilmiş de olsa, programdan çıkartılır."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Mayıs 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.