ÖFKE VE KORKU KALBİNİZE ZARAR
Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Son yıllarda stres ve depresyonun yaygınlaşması konunun önemini artırdı.
Ekonomik kriz ise dikkatlerin yeniden bu konuya yoğunlaşmasına sebep oldu. Yeni bir çalışma da (Amerika/Yale Üniversitesi) öfke nöbetlerinin kalp açısından tehlikeli sonuçlarının olabileceğini gösterildi. Öfke duygusu çok abartılırsa yalnızca kalp damarlarında spazma yol açmıyor. Kalp ritmini bozarak da tehlikeli sonuçlar meydana getiriyor. Aşırı öfke kalp ritmini bozuyor. Kısaca "aritmi" adı verilen ritim bozukluklarına neden oluyor. Bunlardan bazılarının baş dönmesi, yorgunluk, çarpıntı gibi sonuçları olabilirken, bir kısmı ölümle sonuçlanabiliyor.
KALBİN AKÜSÜ ARIZALANIYOR
Stres, korku, kaygı ve endişe de öfkeye benzer etkilere sahip. Özellikle birdenbire ortaya çıkan ve giderek yoğunlaşan endişe ve korku kalbin beslenmesini ve elektriksel sistemini arızalandırıyor. "Kalbin aküsü" olarak bilinen "sinüs düğümü" hatalar yapmaya, kalbin farklı bölgeleri olağandışı uyarılar üretmeye başlıyor.
Özellikle içinde yaşadığımız günlerde bu bilgiler çok önemli. Kriz nedeniyle işini, parasını, statüsünü kaybedenler var. Bu durumda olanların korku, endişe ve öfke nöbetlerinin her şeyden önce kalpleri için zararlı olduğunu bilmeleri gerekiyor. İstatistiksel verilere bakılırsa öfke nöbeti yaşayanlarda kalp ritim bozuklukları neredeyse on kat fazla. Özellikle böyle dönemlerde “bu da geçer” demeyi becerebilmek, umudu kaybetmemek ve sakin kalmaya gayret etmek gerekiyor.
Bir kez daha hatırlatalım: Stresin fazlası ve tekrarlaması kalbin en büyük düşmanlarından biridir ve en az sigara kadar tehlikelidir.
Paylaş