Otizm Beyindeki “Korku Merkezi”yle İlişkili
Araştırmacılara göre, otistik bozukluğu olan genç erkeklerin amigdalaları daha küçük.
Araştırmacılara göre, otistik bozukluğu olan genç erkeklerin amigdalaları daha küçük
Amerikalı bilimadamlarının raporuna göre, şiddeti sosyal bozukluğu olan otistik genç erkeklerde beynin “korku merkezi” olan amigdala normalden çok daha küçük.
Archives of General Psychiatry’nin Aralık sayısında yer alan rapora göre, Wisconsin Üniversitesi’nden bir ekip MRG (manyetik rezolans görüntüleme) tekniğinden faydalanarak çalışma deneklerinin beyinlerini, özellikle de amigdalalarını incelediler.
Araştırmacılar sosyal bozukluğun bir göstergesi olarak, daha çok duygusal ve nötral ifadeleri ayırt etmekte zorlanan ve başkalarıyla göz teması kurmaktan fazlaca kaçınan otistik genç erkeklerin normalden daha küçük amigdalaya sahip olduklarını saptadılar.
Araştırmacılar aynı zamanda erken çocukluk döneminde küçük amigdala ile sözel olmayan sosyal iletişim bozukluğu arasında bir ilişki olduğu sonucuna vardılar.
Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; otistik çocukların erken evrelerde yaşadığı sosyal korku anormal derecede genişlemiş, hiperaktif bir amigdalayı tetiklemiş olabilir. Zaman içerisinde oluşan “toksik adaptasyon” amigdala hücrelerinin ölümüne ve mevcut beyin yapısının küçülmesine yol açar.
Söz konusu çalışma U.S. National Institute of Mental Health ve National Institute on Child Health and Human Development tarafından desteklendi.
İlişkili bir çalışmada, Wisconsin Üniversitesi’nden bir başka araştırma ekibi otistik kişilerin otistik olmayan kardeşlerinde amigdala büyüklüğü açısından kısmen benzer farklılıklar olduğunu tespitlediler. Özellikle yüzle ilgili bilgilerin işlenmesinde önemli rol oynayan beyin bölgesinde, sosyal/duygusal beyin devresini harekete geçirme biçimlerinde benzerlikler söz konusuydu.
Bu çalışma Biological Psychiatry’nin yakın zamanki online yayınında yer aldı.
Her iki çalışmayı da yöneten Richard Davidson bu konuda şunları söylüyor “Bu sonuçlar objektif sosyal bozulma ölçütleri ile amigdalanın yapısı ve otizmle ilişkili beyin fonksiyonları arasında bağlantı olduğunu kanıtlar nitelikte”
İçeriğin kaynağı: Health Day /www.healthday.comÇEVİRİ: Ayda Çayır
Paylaş
Yazar: Zeynep GÜÇLÜCAN
Görüntülenme:Güncellenme Tarihi:19 Aralık 2011Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2008
İlgili İçerikler
Köşe Yazarları
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Kategori Bulutu
Psikiyatri AFAZİ Tüp Bebek Alkol Bağımlılığı Otizm Saç Dökülmesi Esrar Bağımlılığı Alzheimer Bebek Gelişimi Kokain Bağımlılığı Baş Ağrıları Stres Kumar Bağımlılığı Demans Depresyon Sanal Bağımlılık Migren Alerji Opiat Bağımlılığı Parkinson Kadın Hastalıkları Sigara Bağımlılığı Şizofreni Obezite Kardioloji Bipolar Bozukluk Cilt Bakımı