Otizmde en etkili terapi
Otizmli bir çocuğun her ebeveyni kendilerine “Çocuğuma yardım edecek kadar mı yapıyorum?” Diye sorarlar. En iyi terapiler nelerdir? Hangileri otizmli çocuklar için en iyi sonucu verir? Dünyanın en önde gelen uzmanları, otistik bireylerden oluşan 28.000'den fazla ebeveyn için bir sosyal ağ oluşturdu ve “Varsa, çocuğunuz için hangi tedaviler işe yaradı?” Diye sordu.
İşte ebeveynlerin çocukları için en iyi şekilde çalıştıkları, bahsi geçenlerin yüzdesine göre sıralı olduğu ve sadece bahsi geçenlerin en az% 1'ini alan terapiler:
- Ergoterapi -% 39
- Konuşma Terapisi -% 27
- ABA Tedavisi -% 15
- Sosyal Beceri Dersleri - 8%
- Hipoterapi (At terapi ) - 2%
- Glüten ve kazeinsiz diyet Diyeti -% 2
- Psikiyatrist / Psikolog oturumları - 2%
OTİZMDE ERKEN MÜDAHALE İŞE YARIYOR
Ankete katılan ebeveynlerin çoğunluğu, çocukları için “en iyisini yaptığını” söyledi. Mesleki terapistler, duyusal işleme bozukluğu, motor beceri geliştirme, sosyal etkileşim, lazımlık eğitimi, uyku eğitimi ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli gelişimsel konularda çocuklara yardımcı oluyor.
Otizm Nedir?
Üç yaşından önce ortaya çıkan otizm, bir ömür devam eden bir hastalıktır. İletişimi ve etkileşimi engellediği için sosyalleşme konusunda problem yaratır. Kalıtsal bir hastalık olmasıyla birlikte kökeni tam olarak belirlenememiştir. Bazıları çoklu gen etkileşimleri nedeniyle bu rahatsızlığın oluştuğuna inanırken, mutasyon sonucu ortaya çıktığını düşünen birçok kişi de vardır.
Ayrıca yaygın görülen genetik bozukluklar arasında yer alan,
- Rett Sendromu,
- Otistik Spektrum
- Asperger Sendromu
- Çocukluk Disintegratif Bozukluğu,
- Rett Bozukluğu,
- Atipik Otizm gibi rahatsızlıklar belirtileri ve özellikleri nedeniyle de sıklıkla otizmle ilişkilendirilir.
Otizm Nedenleri Nelerdir?
Otizm rahatsızlığının ortaya çıkış nedeni henüz tam anlamıyla bilinmemektedir. Bununla birlikte birçok neden bu rahatsızlığın doğmasında etkilidir. Genel olarak doğum sonrası ve doğum öncesi bazı nedenlerin otizme yol açtığı düşünülmektedir.
Otizm ve Genler: Sosyal iletişim konusunda sorunların oluşmasına neden olan otizm çoğu zaman genetik problemler sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle tek yumurta ikizlerinden birinde otizm varsa, diğerinde de olma ihtimali oldukça yüksektir.
Çevresel Faktörler ve Otizm: Doğum öncesinde annedeki duygusal karmaşa, korku, panik ve ruhsal sorunlar otizm rahatsızlığına yol açabilir. Ayrıca anne karnındayken ortaya çıkan kızamıkçık virüsü otizm nedenleri arasında yer alır. Doğum sonrasında ise bebeğin aşırı ihmal edilmesi ve yalnız bırakılması duygusal travmalara neden olarak otizmi tetikleyebilir.
Otizm ile İlişkili Sağlık Problemleri: Ayrıca bazı sağlık sorunları da otizmle ilişkili olabilmektedir. Bunlar arasında kalıtsal bir hastalık olan ve kasların yavaşlamasına neden olan kas distrofisi yer alır. Ayrıca diğer bir genetik rahatsızlık olan Down Sendromu da otizm ile ilişkilidir. Bu rahatsızlık özellikle öğrenme bozukluğuna ve fiziksel değişikliklere neden olur. Serebral Palsi, İnfantil Spazmlar, Nörofibromatozis, Frajil X Sendromu, Tüberoz Skleroz Ve Rett Sendromu otizm ile ilişkilendirilen diğer rahatsızlıklar arasındadır.
Paylaş