PİLATES SAKAT BIRAKABİLİR
A.A
Son zamanların popüler sporlarından pilates, bilinçsiz bir şekilde yapıldığı zaman sakatlıklara yol açıyor. İşte detaylar.
Uzmanlar, sporun kişinin yaşına, kilosuna ve vücut yapısına göre değişiklik göstermesi gerektiğini savunarak, herkesin kendine uygun spor aktivitesini seçmesi konusunda uyarıda bulunuyor.
Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Prof. Dr. Gül Baltacı, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilinçsiz yaptırılan veya yapılan pilatesin ciddi zararlar verebileceğini söyledi.
Baltacı, son yıllarda popüler hale gelen pilatesin aslında yüzyıldır var olduğunu ve fizyoterapistlerin bunu, bir tedavi yöntemi olarak uzun zamandır kullandığını söyledi.
Pilatesin yanlış yapılması ve yanlış kişilere yaptırılmasının, kliniklerdeki hasta sayısını artırdığına dikkati çeken Baltacı, şöyle devam etti:
"TV'deki programlarda pilates yaptırılması nedeniyle son 1 yıldır diz hastalarında artış oldu. Obez kişi gördüğü TV'de gördüğü vücuda benzeyebilmek için can havliyle pilates yapıyor. Siz bunu obez bir kişiye yaptıramazsınız."
Akademik anlamda olduğu kadar klinik anlamda da fiziksel aktiviteyi yaygınlaştırmak amacıyla çalıştıklarını anlatan Baltacı, “Fiziksel aktiviteyi yaygınlaştırmak çok önemli ama bu, bilinçsiz anlamda yapılan pilates gibi değil. Çünkü artık kliniklere gelen pilates hastalarında artış oldu. Bunu engellememiz gerekiyor. Bu egzersiz programı yüzyıldır vardı, yaptırıyorduk. Yüzyıldır var olan top, pilates topu oldu. Biz bu topu özürlü çocukların tedavisinde kullanıyorduk" diye konuştu.
ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE DİKKAT
Özellikle çocuklardaki obezitenin çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Baltacı, düzenledikleri uluslararası kongrelerin bu konulara dikkat çekmek ve bilgi paylaşımında bulunmak için çok faydalı olduğunu dile getirdi.
Sağlıklı bir geleceğe yatırım yapmak için çalıştıklarını anlatan Baltacı, şunları söyledi:
"98-99 yıllarında ABD'de bulunduğum sırada bu ülkenin tehdit altında olduğu konusu ortaya atıldı. Biz bilim adamlarının bu konuda neler yapabilecekleri tartışıldı. Gelecek 10 yıl içinde ölüm sayısı 5'e katlanacak. Özellikle ABD'de ilkokul çağında obezite başlangıcı giderek artıyor. Bu nedenle çalışmalarımıza hız verdik. 2006'da Dünya Sağlık Örgütü, İstanbul'da toplandı. Buradaki en önemli konu hareketsizlik oldu. Çağımızın en önemli sorunu budur."
Gelecek yıldan itibaren okullarda 5 dakikalık fiziksel aktivite programının uygulanmaya başlayacağını ifade eden Baltacı, bu programın DVD halinde satışa sunulduğunu da kaydetti.
"EGZERSİZİ GÜNLÜK YAŞAMINIZA SOKUN"
Egzersizi mümkün olduğu kadar günlük yaşantıya sokmanın önemine değinen Gül Baltacı, masa başında, evde, sokakta, tüm yaşam alanlarında günlük aktiviteyi artırmanın çok önemli olduğunu söyledi.
Haftada sadece 150 dakika ayırarak büyük faydalar sağlanabileceğine işaret eden Baltacı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kilo aldıktan sonra işin çözümü için gereken maliyet artıyor. Yatırdığınız ekonomi artıyor. Halbuki bu para daha güzel işlere harcanabilecekken, kişinin kiloya bağlı sağlığının düzeltilmesine harcanıyor.
Bu konuda yardım isteyenler Spor Fizyoterapistleri Dernekleri'ne, Sağlık Bakanlığı veya Hacettepe Üniversitesi'nin internet sitelerine başvurarak yardım alabilirler. Çok basit egzersizler var. Karın ve sırt kasları, vücudu dik tutar. Özellikle bunların kuvvetlendirilmesi önemli. İşin aslı 'Ayşe çok zayıf, benim de o zayıflığa erişmem gerek' olmamalı. Bu yanlış. Egzersizlerin kişiye özel, bireysel olması lazım."
Paylaş