Psikoterapi Faydalı mıdır?

Dünyanın çeşitli yerlerinde psikoloğa gitmek, psikoterapi almak kişilerce farklı olarak yorumlanıyor. Bu yorumlar bazen gerçekçi bazen de gerçek dışı olabiliyor. Gerçeği bilmek ve doğru bilgiyi almak önemlidir.

Karşılıklı konuşarak ve çeşitli yollar izlenerek yapılan psikoterapi; yanlış kanı olarak dost ahbap ya da yakın çevreyle yapılan konuşma biçimi olarak adlandırılabilmektedir. Bu nedenle Psikoterapiye gitmenin anlamsız olduğu düşünülmektedir. Oysa ki tedavinin daha hızlanmasında kuvvetli bir yardımcıdır. Ancak klinik alanda tecrübeli bir uzman tarafından psikoterapi yapılmalıdır. Pek çok terapi biçimi vardır , teorik anlamdaki farklılıklarla birlikte izlenen stratejiler de her birey için farklıdır. Ama en önemli olan psikoterapiye başlanacak kişinin kendi isteğiyle terapiye gelmesi ve kendindeki bir takım özellikleri fark etme, kendini tanıma ve değerlendirme sonucunda; kişiliğinin gelişimi ve yaşantısındaki kendine zarar veren özellikleri değiştirebilme ve bunlarla başetme isteğinin olmasıdır.
Tüm bunlar göz önüne alındığında yola çıkmanın ilk adımının iyi bir iletişim kurmaya açık hale gelmek olduğu görülmektedir. Genelde kişi özgüvenini kaybettiğinde kendinde kusurlar bulmaya, daima ret edileceğini ve hakaret edileceğini düşünmeye başlar, her şeyin suçlusunun kendisi olduğunu düşünür ve kendine acımaya başlar. Bu durum kişiyi depresyona dahi sokar. Tüm sorunları çözebilmenin en iyi yolu “iyi bir iletişim kurmak”tan geçer. İyi iletişim; kendini tam anlamıyla ifade edebilmek ve karşısındaki kişiyi anlayabilmektir. Sizin sözcüklerinizi başkası söylediğinde gerçekten tam düşündüklerinizi mi söylüyor, yoksa sizin söylemeye çalıştığınız şeyi anladığı şekilde anlatmaya mı çalışıyor acaba. Gerçek sözler insanın ağzından çıkanlardır. Bazen kişiler başkasının söylediğini anlatırken yorumlar katabilirler, çünkü kendi anladıklarını anladıkları şekilde anlatabilirler. Bu nedenle önemli olan insanın direkt hitap etmesi gereken kişiyle karşı karşıya gelmesidir. Konuşmalarda dikkat edilmesi gereken karşı tarafın anlayacağı, açık bir şekilde konuşmak, asla yargılamamak, kendi düşünce ve duygularınızdan bahsetmek ve karşınızdaki kişinin yerine kendinizi de koyabilmek yani empati yapabilmektir.
Her insanın içinde bir cevher saklıdır. Bunu çıkartmak ve harekete geçirmek tamamen insanın elindedir. İşe önce kişi kendini tanımakla başlamalıdır. Bunun için psikoterapi fayda sağlar. Kendini tanıyıp keşfettikçe belki de kendini sevecek ve yıllardır bu güzelliği ortaya çıkartmadığı için kendine kızacaktır. Ancak zararın neresinden dönülürse kardır sözünde olduğu gibi bu bir keşfetme süreci. Ayrıca edinilen bir tecrübe de var olduğu düşünüldüğünde bu durumdaki bir kişinin neler hissettiğini ve yaşadığını iyi biliyorsunuz demektir.. Do layısıyla sizde bir başkasına örnek teşkil edebilirsiniz.Belki de bir gün hiç ummadığınız bir yerde ummadığınız şekilde birilerini hayata döndürebilir yaşama sevinci verebilirsiniz. Bunun için mucize insan olmaya gerek yok!!
Duygularınızın yoğunluğu altında eziliyorsanız, siz duygularınızı değil, duygularınız sizi kontrol etmeye başlamış durumdadır ve genellikle de olumsuz duygular. Bunun çözümü tamamen duygularınızı tanımak ve sizi yoran olumsuz duygularla başetmekten geçer. Korkulan durumdan kaçma davranışı sosyal fobinin en belirgin özelliğidir.Bu durum tamamen bir sosyal yalnızlığa yol açabilir. Dolayısıyla iletişimi başlatan taraf olmanızı tamamen engeller, değil iletişim başlatan taraf olmak ; iletişim kurmaya çalışmak dahi büyük acı verir insana. Bu acı karşısında acıdan kaçınabilmenin yolu tepki vermektir. Ancak kişi bazen bu durumda öfke tepkisi verir ki bu zayıf olduğunuzu özde kabul etmeme duygusunun dışarı farklı bir vurumudur. Kendinize acınmasını istemediğiniz için böyle bir tepki verirsiniz. Yani gerçekte kendinize olan kızgınlığınızı bir anlamda karşı tarafa yüklersiniz. Bu yüklenen tarafta genellikle aileler olur. Çünkü her şeye rağmen aileler çocuklarının davranışlarını dışarıdaki insanlara göre daha iyi tolere edebilirler. Elbetteki bu yaşantılar şekillendirilmeli ve detaylı konuşulmalıdır. Psikoterapi kişinin hayatı farklı yönleriyle de görmeniz de yardımcı olan ve hedefe yürümenizi sağlayan son derece faydalı bir tekniktir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Nisan 2008

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.