Rahatladığınızda Vücudumuzda Neler Olur?
Parasempatik sinir sisteminiz vücut fonksiyonlarınızdan sorumlu olduğunda olanların bir adıdır. Sinir sisteminizin bu kısmı siz dinlenirken organlarınızın ve bezlerinizin çalışmasını düzenler. Rahatlama tepkiniz kendinizi güvende hissettiğinizde devreye girer. Aslında vücudunuzun strese verdiği tepkinin etkilerini engelleyebilir. Bu değişiklikler zihinsel ve fiziksel sağlığınız için iyidir.
Kalp Atış Hızınız Yavaşlar
Stres, tehlikeli durumlarda vücudunuzun fonksiyonlarından sorumlu olan sempatik sinir sisteminizdeki aktiviteyi tetikler. Bu "savaş ya da kaç" tepkisi, kalbinizi hızlandırmak için katekolamin adı verilen hormonları gönderir. Ancak rahatlama vücudunuzun enerji tasarrufu yapmanın sorun olmadığını bilmesini sağlar. Parasempatik sisteminiz kontrolü ele alır ve asetilkolin adı verilen bir hormonu salgılar. Bu kalp atış hızınızı yavaşlatır.
Kan Basıncınız Düşer
Stres hormonları kalp atış hızınızı hızlandırabilir ve kan damarlarınızı sıkılaştırabilir. Bu geçici olarak kan basıncınızı yükseltir. Rahatladığınızda tam tersi olur. Yüksek tansiyonunuz varsa meditasyon gibi rahatlama yöntemleri stresi yönetmenize ve kalp hastalığı olasılığınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. (Ancak doktorunuz sorun olmadığını söylemedikçe ilacınızı almayı bırakmayın.)
Sindiriminiz İyileşir
Stres "savaş ya da kaç" reaksiyonuna neden olduğunda, kan daha büyük kaslarınıza doğru hareket ederken sindiriminiz durur. Gevşeme bu süreci tersine çevirir. Ayrıca bağırsaklarınıza zarar verebilecek iltihabı da azaltır. Stres, irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi birçok sindirim probleminde rol oynar. Derin nefes alma veya meditasyon gibi sakinleştirici teknikler semptomlarınıza yardımcı olabilir
Nefesiniz Yavaşlar
Panik içindeki birine "Derin bir nefes alın" diyebilirsiniz. Bunun iyi bir nedeni var. Stresli olduğunuzda nefes alışverişiniz hızlanır. Çok hızlı nefes almak kanınızda düşük karbondioksit seviyelerine neden olabilir, bu da başınızın dönmesine ve halsiz kalmanıza neden olabilir. Ancak rahatlama nefes alma hızınızı yavaşlatır. Ayrıca dakikada yaklaşık 6 nefes gibi yavaş, kontrollü nefes alarak rahatlamanıza yardımcı olabilirsiniz.
Kaslarınız Gevşesin
Ormandaki bir ayıdan ya da işteki son teslim tarihinden dolayı kendinizi tehdit altında hissettiğinizde vücudunuz kasılır. Genellikle sakinleştiğinizde kas gerginliği azalır. Ancak uzun süreli stres neredeyse her zaman kasların gerilmesine neden olabilir. Rahatlamakta zorlanıyorsanız doktorunuza biofeedback hakkında danışın. Vücudunuzun işlevleri hakkında size geri bildirim sağlamak için sensörleri kullanır. Bu, kas gerginliğini nasıl serbest bırakacağınızı öğrenmenize yardımcı olur.
Daha az acı çekersin
Gevşemek ağrılarınızı dindirmez ama sesi biraz kısabilir. Gevşemiş kaslar daha az acı verir. Rahatlama, beyninizin doğal ağrı kesici görevi gören kimyasallar olan endorfinleri salgılamasını sağlar. Araştırmalar meditasyon gibi rahatlama tekniklerinin fibromiyalji, migren, kronik pelvik ağrı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi durumlardan kaynaklanan ağrıyı azaltabileceğini gösteriyor.
Kan Şekeriniz dengelenir
Stres hormonları kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Diyabetiniz varsa, durumunuzu yönetmek için harcadığınız çaba stresinizi artırabilir. Gevşeme kan şekerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir (ancak ilacın yerini tutamaz). Oraya ulaşmak için düzenli egzersiz yapın ve yeterince uyuyun. Daha fazla rahatlamanıza yardımcı olması için meditasyon veya yoga gibi rahatlama uygulamalarını deneyin.
Bağışıklık Sisteminiz Daha İyi Çalışır
Uzun süreli stres vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır. Ancak derin rahatlama bağışıklık sisteminizin iyileşmesine yardımcı olabilir. Progresif kas gevşemesi gibi tekniklerin yardımıyla bu noktaya ulaşabilirsiniz. Her kas grubunu tek tek gerip sonra gevşettiğiniz yer burasıdır. Yaşlandıkça endişelerinizi yönetmek daha da önemlidir. Bağışıklık fonksiyonunuz zamanla doğal olarak azalır.
Daha İyi Uyursunuz
Bazen yorulduğunuzda bile uyuyamayabilirsiniz. Bu "yorgun ama gergin" durum, hâlâ "savaş ya da kaç" modunda olduğunuzun bir işaretidir. Derin nefes alma gibi rahatlama teknikleri gevşeme tepkinizi değiştirmenize yardımcı olabilir. Bazen uykusuzluk tedavisinde kullanılırlar.
Nasıl Rahatlayabilirsiniz?
Bazı insanlar bahçede çalışırken, yemek pişirirken veya kitap okurken rahatlarlar. Diğerleri dua ediyor veya meditasyon yapıyor. Veya aşağıdaki gibi teknikleri keşfedebilirsiniz:
• Görsel görüntüler
• Aşamalı kas gevşemesi
• Masaj
• Derin nefes alma
• Biyolojik geri bildirim
Nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz doktorunuzdan sizi rahatlama eğitimi veren bir uzmana yönlendirmesini isteyin.
Benson Yöntemini Deneyin
Bu teknik, gevşeme tepkisini ilk kez tanımlayan kalp doktoru Herbert Benson (MD) tarafından yaratılmıştır. İşte yaptığınız şey:
• Rahat olduğunuzdan emin olarak oturun.
• Gözlerinizi kapatın.
• Ayaklarınızdan başlayıp yukarıya doğru giderek tüm kaslarınızı yavaş yavaş gevşetin.
• Burnunuzdan nefes alın.
• Nefesinize dikkat edin.
Bunu yaklaşık 20 dakika boyunca yapın. Daha sonra birkaç dakika gözleriniz kapalı oturun.
Paylaş