Sedef Hastalığı İçin Elma Sirkesi

Sedef hastalığı için elma sirkesi güvenli ve etkili bir doğal tedavi olarak öne sürülüyor. Ancak arkasında çok fazla araştırma yok.

Albuquerque, NM'deki Sandia Dermatoloji'nin kurucusu ve New Mexico Üniversitesi'nde dermatoloji alanında yardımcı doçent olan Deeptej Singh, "Hastalarıma bunun evde uygulanabilecek iyi bir ilaç olduğunu söylüyorum, ancak reçeteli ilaçların yerini almıyor" diyor.

 Elma sirkesinin kendisi, kilo kaybından diyabet kontrolüne, bağışıklık sistemini güçlendiriciden kalp sağlığına kadar her şey için mucizevi bir tedavi olarak lanse ediliyor. Singh, elma sirkesinin bir asetik asit formu olduğunu belirtiyor. Fermente elmalardan gelir. Çoğunlukla sudur ve içine az miktarda demir, kalsiyum, magnezyum, çinko, sodyum, şeker ve potasyum atılır. Binlerce yıldır yaraları dezenfekte etmek ve enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılmıştır. Muhtemelen TikTok gibi sosyal medya sitelerinde elma sirkeli içecek tarifleri görmüşsünüzdür.

Sedef Hastalığında Elma Sirkesi Belirtilere Yardımcı Olabilir mi?

Ulusal Sedef Hastalığı Vakfı, elma sirkesini sedef hastalığından kaynaklanan kafa derisi kaşıntısını hafifletmenin "doğal" bir yolu olarak önermektedir. Ancak iddialarını destekleyecek çok fazla araştırma yok. Elma sirkesi ve sedef hastalığı hakkında yayınlanmış bir çalışma yok gibi görünüyor. Başka bir inflamatuar cilt rahatsızlığı olan atopik dermatitli 22 hasta üzerinde yapılan küçük bir çalışmada, hastaların bir kolunu seyreltilmiş elma sirkesine, diğerini ise 2 hafta boyunca günde 10 dakika suya batırması istendi. Denemenin sonunda semptomlarda herhangi bir iyileşme olmadı ve elma sirkesi grubunda aslında cilt tahrişi gelişti. Atopik dermatitli kişiler üzerinde 2021'de yapılan bir başka araştırma, günlük elma sirkesi ıslatmalarının da cildin bakteri bileşimini değiştirmediğini buldu.

Singh şöyle açıklıyor: "Hastalar elma sirkesi hakkında sorular sorduğunda her zaman 'neden olmasın' diyorum ama onlara bunun etkili olduğunu gösteren hiçbir araştırma olmadığını söylüyorum." “Ama bunu denemeleri sorun değil. Sadece sedef hastalığını tedavi etmek için reçete edebileceğim ilaçları almaya devam etmeleri gerekiyor.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Aralık 2024

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.