SEVGİ EVLERİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

A.A

0-6 yaş çocuk yuvasına alternatif olan Sevgi Evleri çocuklara hem moral verdi, mutlu etti, hem de ders başarısını artırdı.


Malatya'da 5 yıl önce bakıcıların çocuklara uyguladığı şiddetle gündeme gelen 0-6 yaş çocuk yuvasına alternatif olan “Sevgi Evleri” iki yılda çocuklara hem moral verdi, hem de ders başarısını artırdı.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun 2005 yılında yaşanan olay sonrası personel niteliği ve niceliğinde önemli değişiklikler yaptığını söyledi.

Sadece kurumun kendisini değiştirmekle kalmadığını anlatan Konan, aynı zamanda Malatya kamuoyunun da bilinçlendiğini, Malatyalı iş adamlarının bir araya gelerek Beylerderesi mevkisinde 16 adet Sevgi Evi'ni inşa ettiğini dile getirdi.

Konan, iki yıl önce 7-12 yaş grubu çocuklarının geçen yıl da 0-6 yaş arasındaki çocukların Sevgi Evleri'ne taşındığını anımsattı.

Şiddet görüntülerinin televizyonlarda izlendiği dönemde Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda 43 çocuk olduğunu ifade eden Konan, şu bilgiyi verdi:

“Şu anda Sevgi Evleri'nde o görüntülere muhatap olan 10 çocuk kaldı. 15 çocuk ailesine döndü. Kurum olarak çocukların ailesi ile irtibata geçtik. Ekonomik nedenlerle çocuklarını kuruma veren ailelere maddi destek verdik. Böylece çocuklar aile yanında büyümeye başladı. 5 çocuk koruyucu aile yanına verildi. Bazı çocuklar büyüdü, kız yurduna ya da erkek yurduna gitti.”

Sevgi Evleri'nde kalan çocukları geleceğe hazırlarken bire bir takip imkanına sahip olduklarını ifade eden Konan, “Faaliyete geçen 16 Sevgi Evi çocukların sağlıklı gelişiminde önemli katkı sağlıyor” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN ŞARTLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE İYİLEŞTİRİLDİ”

Çocuklarla bire bir ilgilendiklerini ve çocukların şartlarının önemli ölçüde iyileştirildiğini anlatan Konan, şunları kaydetti:

“Bir anne baba çocuğunun büyüdüğünü, değiştiğini, geliştiğini fazla fark etmez, ama dışardan gelenlerin gözlemleri daha önemli. Biz de kendi çocuklarının büyüdüğünü, değiştiğini, geliştiğini fark etmeyen anne baba gibiyiz. Dışarıdan gelen kişilerin aktardıkları kadarıyla çocuklar oldukça değişti. Mutlular, yüzleri gülüyor, kendilerini iyi ifade edebiliyorlar, derslerinde başarıları arttı.”

0-6 yaş grubunda 8 çocuğa bir bakıcı, 7-12 yaş grubunda ise 10 çocuğa bir bakıcı anne verilmeye başlandığına işaret eden Konan, şöyle konuştu:

“Bakıcı anne artık kız meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümlerinden seçilmeye başlandı. Temizlik ve bakım elemanı ayrımı yapıldı. Bakım elemanı sadece çocukların öz bakım becerilerini kazandırma, tümüyle bu ihtiyaçlarını karşılamaya dönük çalışmalar yapmaya başladı. Temizlik elemanı da sadece binaların temizliği ile ilgileniyor.”

Temizlik ve bakım elemanı dışında bir de öğretmen istihdam edildiğini anlatan Konan, “Öğretmenler çocukların bire bir eğitimi ile ilgileniyor. Evdeki babanın rolünü üstleniyor. Çocuk harçlığını öğretmenden alıyor, okuldan gelince öğretmen okul derslerine yardım ediyor, bakıcı anneyi denetliyor” dedi.

Konan, Sevgi Evleri'nde 49 bakım elemanının 3 vardiya ile çalıştığını, 14 de temizlik elemanının istihdam edildiğini; her eve bir temizlik elemanı, 3 bakım elemanı, bir öğretmen verdiklerini belirtti.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.